Primeur voor dakopbouw Hospice Ter Reede Vlissingen

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Opdrachtgever WVO Zorg had de wens om het bestaande Hospice Ter Reede uit te breiden naar zeven royale kamers. Architectenbureau JYB Architecten maakte een ontwerp dat uitging van het toevoegen van een extra verdieping met behulp van een dakopbouw. Voor de bekleding van de stalen dakconstructie is voor het eerst de nieuwe FireBloc WP van Gyproc Nederland toegepast. MBE Afbouw had de primeur voor de montage.

Veel mensen willen in hun laatste levensfase het liefst thuis sterven. Maar als het zover is, wordt toch vaak voor de veiligheid, het comfort en de goede zorg van een hospice gekozen. Het hospice in het gebouw van zorgcomplex Ter Reede in Vlissingen telde vier gastenkamers. WVO Zorg wilde een uitbreiding naar zeven royale gastenkamers. JYB Architecten vertaalde de wens in een ontwerp, waarbij daglicht een belangrijke rol speelt, aldus Jouwert Bosma van het architectenbureau uit Waalwijk. “Belangrijk uitgangspunt was om lichte, ruime kamers te maken met vrij uitzicht en veel natuurlijke lichtinval. Dit hebben wij gecreëerd door de nieuwe hospice bovenop een bestaande zorgvleugel te plaatsen. Het is een lichte dakopbouw met grote overstekken en grote raampartijen die de zorgkamers veel licht geven en die tegelijkertijd voor mooie vergezichten zorgen. De bewoners kunnen zelf de lichttoetreding reguleren met behulp van screens. De royale gastenkamers zijn comfortabel uitgevoerd. Ze zijn onder andere voorzien van een zithoek, een kleine pantry en eigen sanitair. Er is ook beschikking over zogenoemde koppelbedden, zodat een partner of kind kan blijven overnachten. Daarnaast is in de nieuwe hospice een huiskamer ingericht en een stilteruimte gemaakt waar familie of vrienden zich in alle beslotenheid kunnen terugtrekken.”

 

Bijzondere opgave

Het ontwerpen van een hospice is volgens Bosma altijd een bijzondere opgave. “Omdat het de laatste levensfase van mensen is, wil je een rustige en warme omgeving creëren waar ruimte is voor ontmoeting met familie en vrienden. Maar we hebben ook vooral gekeken naar een woonruimte met sfeer, die is voorzien van alle elementen die de zorg optimaal kunnen maken zonder dat deze direct zichtbaar zijn. Dit is onder andere terug te vinden in de techniek die is geïntegreerd in de lambrisering en een til-liftsysteem dat is weggewerkt in de zijwanden van de kamers. Zorg met een menselijke schaal!”, legt de architect uit.

 

Advies

De afbouw van de nieuwe hospice was in handen van MBE Afbouw uit Middelburg. Voor de bekleding van de stalen dakconstructie vroeg directeur Casper van Belzen advies aan Gyproc Nederland. “Ik wilde weten wat de meest economische vlakvormige staalbekleding was voor de dakconstructie in de vorm van een afgehangen PlaGyp-plafond met volledige onderbouwing. Daarnaast heb ik advies aangevraagd voor brandwerende ronde wanden in de gangen. Daar zijn uiteindelijk Glasroc F-platen met een dikte van 6 mm toegepast.”

Voor de eerste adviesvraag kwam Gyproc met een nieuw product naar voren: FireBloc WP. “Het is een goedkoper alternatief voor Glasroc en het is met het nieuwe product mogelijk om dunnere platen toe te passen, 12,5 mm in plaats van 15 mm”, legt Randolf de Jong, technisch adviseur droge afbouw bij Gyproc Nederland, uit. Van Belzen: “De platen zijn dubbellaags toegepast en opgehangen aan 60×27 mm profielen. Ze hebben een brandwerendheid van zestig minuten.”

 

Snel tempo

Van Belzen vindt dat Gyproc Nederland in een relatief snel tempo het nieuwe product heeft gepresenteerd. Volgens De Jong kon dat vanwege de goede testresultaten van het product. “Alle prestaties van de wand- en plafondsystemen met FireBloc WP zijn uitgebreid getest en worden onderbouwd door ingenieursbureau DGMR. Voor de architect en opdrachtgever gaf dit de zekerheid dat er voldaan werd aan de gestelde eisen met betrekking tot de brandveiligheid.”

Bij de directeur van MBE Afbouw was geen twijfel om met het nieuwe product te werken. “Wij werken bij wijze van spreken al vanaf de wieg met Gyproc samen. We brainstormen regelmatig over moeilijke detailleringen waar het gaat over rook, brand en geluid. We krijgen altijd deskundig advies, hier dus ook over.”

 

Kat uit de boom kijken

De monteurs van het afbouwbedrijf uit Middelburg hadden de primeur om als eerste de FireBloc WP te monteren. Volgens directeur Van Belzen is het werken met een nieuw product altijd spannend. “Het is in het begin een kwestie van de kat uit de boom kijken. Hoe werkt het, hoe schroeft het, dat soort zaken zijn van belang. Onze monteurs zijn erg enthousiast – Zeeuwen zijn altijd enthousiast – maar ze vinden het werken erg prettig. De platen zijn voorzien van een kartonlaag en zijn hierdoor te snijden. Heel wat makkelijker dan de Glasroc-platen die gezaagd moeten worden met heel wat stofvorming als gevolg. En door de afgeschuinde kanten zijn de platen technisch gemakkelijker af te werken.”

 

Waardigs

Net als architect Bosma vond Van Belzen het bijzonder om voor een hospice te werken. “Je moet er iets waardigs maken. En comfortabel, bijvoorbeeld op het gebied van akoestiek. De woningscheidende wanden zijn uitgevoerd in een dubbel skelet, aan beide zijden afgewerkt met een dubbele gipskarton plaat, voorzien van twee keer 60 mm glaswol isolatie.”

Het project in Vlissingen was qua uitvoering niet veel anders dan andere werken, vertelt Van Belzen. “Elk werk is weer een nieuwe uitdaging, maar het is onze corebusiness. We worden niet vaak verrast. Al moet ik zeggen dat het werken op hoogte wat vertragend werkt. Je hebt te maken met het transport van materiaal en gereedschap. Het transport van de platen ging overigens vrij gemakkelijk. Die zijn via het dak – dat toen nog open was – naar binnen gehesen.”

 

Zeer tevreden

Voor Gyproc Nederland was de toepassing van de nieuwe FireBloc WP succesvol. “We hebben met MBE, aannemer Bouwgroep Peters, de toezichthouder en opdrachtgever WVO Zorg het project bezocht en de opdrachtgever heeft aangegeven zeer tevreden te zijn over de samenwerking. Men wil graag bij een volgend project al in een vroeg stadium met ons en MBE aan tafel om een en ander door te nemen”, vertelt De Jong van Gyproc Nederland. Ook architect Bosma kijkt tevreden terug op het project. “Het was een mooi en uitdagend project, waar in bouwteam een prachtig resultaat is ontstaan.”

 

Bouwpartners

 

Opdrachtgever: WVO Zorg, Vlissingen

Architect: JYB Architecten, Waalwijk

Aannemer: Bouwgroep Peters, Middelburg

Fabrikant plafonds: Gyproc Nederland, Vianen; Rockfon, Roermond

Fabrikant wanden: Gyproc Nederland, Vianen

Montage plafonds en wanden: MBE Afbouw, Middelburg

 

Dit artikel is gepubliceerd in Plafondenwand.info 3-4-2021. Nog geen abonnee? Klik hier