Meer tijd nodig om te oefenen
Er is meer tijd nodig om goed te oefenen met de digitale systemen die nodig zijn voor de Omgevingswet, laat de minister De Jonge weten. Uit gesprekken met experts en medeoverheden is de minister te weten gekomen dat dit nog niet met alle systemen mogelijk is. Vooral bij de zogeheten ‘planketen’ waar gemeenten, provincies en waterschappen met software nieuwe omgevingsplannen kunnen publiceren, zijn nog onzekerheden. De Wkb hangt vast aan de Omgevingswet en wordt daarom ook uitgesteld.
De Jonge wil voorkomen dat de dienstverlening aan bedrijven en inwoners in het geding komt door te snelle invoering van de wet. Bovendien wil hij dat gebiedsontwikkeling – waaronder woningbouw – ongehinderd door kan gaan. Dat is de reden waarom hij de komende weken gaat kijken welke datum dan wel mogelijk is. Het wordt of 1 oktober dit jaar of 1 januari 2023, afhankelijk van de uitkomsten van de gesprekken die hij de komende tijd gaat voeren met de bestuurlijke partners.
Invoering wetten al vaker uitgesteld
De invoering van de Omgevingswet en de daaraan gekoppelde Wkb is al vaker uitgesteld. De voormalige minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Ollongren vertraagde de invoering meermaals wegens een gebrek aan pilotprojecten, corona en ICT-problemen. Ook in de Eerste Kamer liep de Wkb ruim anderhalf jaar vertraging op.
Omgevingswet knip in de bouwvergunning
De Omgevingswet is de grootste wetswijzing op het gebied van ruimtelijke ordening in decennia. Met de invoering van de Omgevingswet wordt de omgevingsvergunning voor bouwen in tweeën geknipt. Voor het bouwen van een bouwwerk kunnen daardoor twee omgevingsvergunningen nodig zijn: een omgevingsvergunning voor de (technische) bouwactiviteit en een omgevingsvergunning voor de omgevingsplanactiviteit. De initiatiefnemer is verantwoordelijk dat hij beide omgevingsvergunningen heeft.
Wkb
De Wkb dwingt bouwers anders te werken. Zo moeten ze een kwaliteitsborger inschakelen en het hele bouwproces vastleggen met foto’s en gegevens. Zonder goedgekeurd opleverdossier mag het bouwwerk niet worden gebruikt.
Lees hier de brief van minister De Jonge aan de Tweede kamer.
PWi publiceerde in uitgave 1 van 2021 het artikel Wkb: het belang van procescertificering over de gevolgen van de invoering van de Wkb voor afbouwbedrijven. Het artikel is hier te lezen.