Ruim 125 Gyproc Professionals waren vrijdag 23 september naar TivoliVredenburg gekomen voor de feestelijke uitreiking van de nationale Gyproc Awards. Een recordaantal inzendingen – 32 (!) – dong mee naar de prestigieuze prijs die in de categorieën Woningbouw en Utiliteitsbouw. Ook werden runners-up tijdens een feestelijk diner gefêteerd en werd de Innovatieprijs toegekend. Illusionist Victor Mids – bekend van het tv-programma Mindf*ck – verzorgde het pauzeprogramma en bedacht een truc om de winnaar van de ‘overall’-categorie bekend te maken. De Gyproc Professionals stemden op hun favoriete project voor de Gyproc Professionals Keuze, de publieksprijs.
Uitdaging
De jury koos tijdens de achtste editie van de nationale Gyproc Trophy voor een alom gelauwerd project als winnaar. “Het New Amsterdam Court House (NACH)is een ontwerp van KAAN architecten en is met veel zorg gedetailleerd. Daarmee is de uitdaging voor afbouwer Muller Afbouwgroep een feit”, valt in het juryrapport te lezen. “De architect zat er tijdens het project bovenop waarmee de lat zeer hoog lag. In het project zijn maar liefst 179 verschillende wandtypes gemonteerd. Het project kent veel uitdagingen in het uitlijnen van wanden. Door de glazen gevel stuurde de architect op doorlopende lijnen over de verdiepingen heen en liet nauwelijks afwijkingen toe. Bijzonder is dat veel wanden, soms hoge wanden, van zware natuursteen zijn voorzien, waarvoor speciale constructieve voorzieningen moesten worden getroffen. Voorts kent het project de nodige rondingen in balustrades, balies en koepels. Tevens vormden de logistiek met een streng toelatingsbeleid op de bouw en het voegen in de strakke planning, een uitdaging van formaat. Het project verlangde een kwaliteit die over de volle 60.000 m2 vloeroppervlak moest worden volgehouden. En dat is gelukt, zoals we bij ons jurybezoek hebben kunnen vaststellen. Al moet er worden bij gezegd dat we met een tweede informele bezoek en ingewonnen informatie bevestiging kregen hierover. Tijdens ons bezoek bleek het gebouw vanwege een met veiligheidsmaatregelen omringde rechtszaak – naar aanleiding van de moord op Peter R. de Vries – niet overal toegankelijk. Gelukkig hebben we de achterstand kunnen inhalen en kunnen vaststellen dat de kwaliteit die we in de onderste gebouwdelen constateerden, ook in de bovenste lagen is volgehouden”, aldus juryvoorzitter Jos Lichtenberg.
“Wij zijn trots op onze unieke prestatie om zowel in Nederland als in België de Gyproc Trophy als Muller Afbouwgroep-team te mogen ontvangen”
Chayenne Muller, directeur Muller Afbouwgroep
Complexiteit
De Gyproc Trophy in de categorie Woningbouw is toegekend aan AT Projecten uit Breda voor het project Valley. De jury vond dit in menig opzicht een opmerkelijk project. Qua architectuur – het ontwerp is van MVRDV – maar ook qua complexiteit, valt in het juryrapport te lezen . “Vrijwel geen enkel appartement is hetzelfde, de grootte varieert 55 tot 400 m2. Deze variatie verlangde in de uitvoering natuurlijk een grote oplettendheid. Daarnaast bracht het project de nodige logistieke uitdagingen met zich mee. Uiteraard moesten alle appartementen aan de geluid- en brandeisen voldoen, op zich niet bijzonder, maar wel in combinatie met de grote diversiteit aan woningen en ook wandsystemen (18 stuks!). De architectuur heeft in combinatie met de locatie, de lat voor de afbouwer hoog gelegd. En AT Projecten heeft zich uitstekend van zijn taak gekweten. Mede dankzij een goede afstemming met de aannemer en logistieke steun van SIG Afbouwspecialist is een hoog afbouwniveau verwezenlijkt. Zowel de algemene ruimte, een nog ongebruikte bedrijfsruimte en een onbewoond demo appartement, zagen er strak en daardoor rijk uit.”
Longhouses
De runner up in deze categorie was Wouters Totaal Afbouw uit Amersfoort. De prijs werd toegekend voor het project ’t Eemgoed in Almere, een afwijkend woningbouwcomplex – naar een ontwerp van Cepezed uit Delft – waarbij het fenomeen rijenwoning een nieuw gezicht heeft gekregen. De woningen zijn breder dan normaal, minder diep, hebben een brede tuin in een collectief gebied. Aan de lagere voorzijde van de acht lichtgebogen woningstrengen – longhouses genoemd – is de ingang in een aarden wal, waarin ook een berging is verwerkt. In totaal gaat het om 82 woningen.
Het bouwproces verliep met betrokkenheid van toekomstige bewoners. De jury oordeelt dat een afwijkend project per definitie om extra aandacht in de uitvoering vraagt. “Zeker ook van de afbouwer die in dit project actief betrokken was om als projectpartner oplossingen aan te dragen en om de logistieke uitdaging aan te gaan op basis van een gelaagd bouwproces met sterke Slimbouwen-kenmerken. Het project kende geen hoofdaannemer en de nevenaannemers, waarvan Wouters Totaal Afbouw er een was, werkten zelfstandig met onderlinge afstemming.” Er waren ook bouwtechnische uitdagingen, constateerde de jury. “Natuurlijk om woningscheidingen qua geluid en brand, andere wanden qua thermische isolatie, op niveau te brengen. Maar zeker ook de behandeling van een technische ruimte, die nodig was om geluidhinder van de installatie succesvol te bestrijden. En tevens vormde de aansluiting met het CLT-dak een uitdaging vanwege de helling, maar vooral omdat op het CLT later nog veel gewicht werd aangebracht – door het aanleggen van een groendak – waardoor het dak werd vervormd. De jury vond vooral de bijzondere positie van de afbouwer in het bouwproces opmerkelijk en was onder de indruk van hoe Wouters Totaal Afbouw daarmee is omgegaan. We begrepen dat deze positie naar meer smaakt en dat vormt een interessant nieuw perspectief voor de afbouwer, waarmee het bedrijf een koplopersrol vervult.”
Energieleverend duurzaam gebouw
B & O Projectafbouw uit Broek op Langedijk kreeg de Gyproc Trophy 2022 in de categorie Utiliteitsbouw uitgereikt voor het project Echo TU Delft, een multifunctioneel, interfacultair onderwijsgebouw met ruimte voor onder andere lezingen, congressen, lessen, groepswerk en zelfstudie. Het project is als een energieleverend duurzaam gebouw op de kaart gezet.
De jury zag dat door de verschillende functies van het gebouw er veel akoestische uitdagingen waren. “Daarnaast was er door het ontwerp met veel schuinten en hoogtes veel uitdaging voor de binnenafbouwer. En alle wanden moesten in twaalf weken gereed zijn. De gesegmenteerd onder de ronder tribunes meelopende toiletten, kregen veel aandacht en ontlokten een projectgerichte oplossing met een trapeziumvormige kozijnlat. Bijzonder ook is de 11 meter hoge schuine licht-dubbelgekromde wand in de collegezaal, zeker in combinatie met een stevige brand- en geluidseis. Bijzonder ook, en binnen beeldbepalend, zijn de houten spanten die helaas, maar dat ligt aan de ontwerper, deels een schijnconstructie zijn. En met deze opsomming zijn we zeker nog niet compleet. Het bijzondere van dit project zit dan in de stapeling van veel uitdagingen. En doordat B&O zich met veel toewijding heel goed van zijn taak heeft gekweten, hebben wij dit project als winnaar aangewezen”, aldus het juryrapport.
Ronduit geniaal
De runner up in de categorie Utiliteitsbouw viel twee keer in de prijzen. De Kwakman Groep uit Volendam kreeg uit handen van juryvoorzitter Lichtenberg ook de Innovatieprijs uitgereikt voor de renovatie van de beddentorens van het AMC in Amsterdam. Met name de logistieke uitdaging bij dot project werd door Lichtenberg benadrukt. De renovatie moest namelijk in fases worden uitgevoerd terwijl het ziekenhuis ongestoord moest kunnen blijven functioneren. “Kwakman laat steeds vaker zien dat zij het proces goed beheersen en door effectief te ‘bimmen’ en door een uitstekende maatvoering zijn zij in staat kant-en-klaar pakketten voor te bereiden. Voor de aanvoer en opslag van materialen respectievelijk de genoemde kant-en-klaar pakketten, was een route via het dak uitgezet. Daarmee was er buiten op straatniveau eigenlijk totaal geen overlast. De jury vond dat ronduit geniaal. Een heel goed voorbeeld van dwars denken en dus innovatief gedrag, met een enorme meerwaarde”, luidde het juryoordeel.
”Ik ben enorm trots op ons team. De Innovatieprijs is een echte erkenning voor onze innovatieve aanpak”
Jaap Buijs, directeur Kwakman Groep
Oeuvreprijs
Dit innovatieve gedrag werd door de jury bestempeld als ‘de methode Kwakman’. Vanwege de impact van deze methode bij meerdere projecten besloot de jury de Innovatieprijs als oeuvreprijs toe te kennen aan het bedrijf uit Volendam. Lichtenberg: “De betekenis voor de branche is enorm. Met het optreden van Kwakman in projecten promoveert dit bedrijf de afbouwer tot een serieuze partij aan de ontwikkeltafel. De afbouwer als co-maker die met zijn aanpak serieus bouwtijd wint en overlast gigantisch beperkt. Het gevolg is dat de aannemer die de afbouwer normaal (op prijs) inkoopt, nu heel graag de afbouwer als preferred supplier zal zien. Een partij die geheel in lijn met Slimbouwen, samen met leveranciers van het casco, de omhulling en de installaties, het gebouw kan realiseren. Dat brengt de afbouwer in een aanmerkelijk belangrijkere positie. De absolute trendsetter binnen de afbouw is onmiskenbaar Kwakman. Zij lieten zich al in 2017 zien met deze aanpak en wonnen destijds de Trophy met Hotel Amstelkwartier in Amsterdam. Zij hebben die aanpak doorgezet in andere projecten. Gelet op de betekenis voor de branche vinden wij dat Kwakman deze innovatieprijs als oeuvreprijs dubbel en dwars verdient.”
“De Gyproc Trophy was voor de 8e keer een prachtig podium om aan de Gyproc Professional-bedrijven waardering en erkenning te tonen voor hun vakmanschap, inzet én creativiteit. De Trophy is bevestiging van ons partnerschap en daar hechten wij veel waarde aan. Wij zijn enorm blij voor alle winnaars en feliciteren hun van harte met hun succes, dat hen enorm is gegund!”
Tom van Engelen, manager marketing & techniek bij Saint-Gobain Gyproc Nederland
Vakjury Gyproc Trophy 2022
- Eloise Maingay, Development Manager Artis
- Ad Tissink, Techniek journalist bij Cobouw
- Ad Maas, Chief External Affairs Officer (CEAO) bij Saint-Gobain Solutions
- Eric Vreedenburgh, Architect en oprichter Archipelontwerpers
- Jos van den Hoven, Algemeen directeur PBS verhoogde vloeren
- Jos Lichtenberg (juryvoorzitter), em. Hoogleraar Bouwinnovatie TU Eindhoven en co-initiator Living Lab 040