Duurzame en uitdagende transformatie van Terras aan de Schie in Schiedam

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Pal naast het NS Station Schiedam Centrum vindt een opmerkelijke transformatie plaats. Het voormalige AMEC-gebouw, een kantoortoren aan het stationsplein staat volledig in de steigers en transformeert naar de duurzame woontoren Terras aan de Schie, met 130 appartementen, kantoorruimtes op de eerste en vijftiende verdieping en commerciële voorzieningen op de begane grond. De uitdagende eisen voor geluid- en brandwerendheid die de transformatie met zich meebracht, waren voor aannemer Bolton Renovatie reden om al in een vroeg stadium met Knauf om tafel te gaan. Afbouwbedrijf ATSO uit Geldermalsen verzorgt het uitdagende afbouwtraject.

Jarenlang was het AMEC-gebouw met z’n leegstand een lelijke ‘steenpuist’ pal naast het NS Station in Schiedam. De boel verpauperde en leek rijp voor de sloop.  Maar nu wordt het voormalig kantoorgebouw van ingenieursbureau KH-AMEC Engineering uit 1960 getransformeerd in een ranke woontoren met commerciële ruimten op de begane grond, eerste en vijftiende verdieping. Er wordt veel aandacht besteed aan duurzame oplossingen. Het pand wordt van het gasnet gehaald en voorzien van een moderne installatie met lucht- water warmtepompen.

 

Gebouw opgetopt met negen verdiepingen 

Ook omdat het gebouw nog volledig in de steigers staat, lijkt het in eerste instantie wellicht alsof er niet veel is veranderd aan het gebouw. Maar veel werkzaamheden vinden juist aan de binnenzijde plaats. Eerst moest namelijk de constructie worden verstevigd. Nadat drie betonnen verdiepingen zijn weggehaald, is het gebouw opgetopt met negen lichte verdiepingen in houtskeletbouw. Het optoppen van het gebouw met houtskeletbebouwing levert een CO₂-reductie op, de duurzame WKO-installatie houdt het energieverbruik van de huurders laag en voorziet het gebouw van extra koeling in de zomer. Door twee derde van het gebouw te hergebruiken, levert dit ook een bijdrage aan de verduurzaming. De groene daktuinen hebben een waterbergende functie en creëren een groene beleving op en rondom het stationsplein. De oplevering van Terras aan de Schie staat gepland voor begin 2025.

 

Werken op een postzegel

Wat als eerste opvalt zodra je het project bezoekt, is de minimale ruimte die de bouwers ter beschikking hebben. “Daarin zit voor ons de eerste grote uitdaging”, lacht René Heij, projectleider bij ATSO. “Het is werkelijk werken op een postzegel, met alle logistieke uitdagingen die dat met zich meebrengt.” Samen met Rob Beurskens, eigenaar van ATSO en Jacco van ‘t Hof van Knauf geeft hij een rondleiding op het project. Heij verzorgt namens ATSO onder meer de controle op de uitvoering van het project. “De geringe ruimte op en rondom de bouwplaats zorgt onder andere ervoor dat we een strak schema dienen te hanteren voor de aanvoering van materialen. Er kan hier niets op voorraad worden gehouden. We hebben de pakketten klaarstaan bij de tussenhandelaar per verdiepingslaag van tien woningen en laten twee tot drie leveringen per week komen. ’s Middags arriveren de pallets met de materialen. De volgende dag gaan ze met de ene bouwkraan of ene lift die het project ter beschikking heeft, naar boven. Aannemer Bolton regelt al het transport en hanteert daarvoor een strak ‘liftschema’ waar alle partijen zich aan dienen te houden. Je begrijpt dat dat soms wel een hele uitdaging is.” ATSO heeft momenteel gemiddeld zo’n 25 tot 35 man op het project. “Na de werkdag moet ook het afval weer worden afgevoerd naar de ene afvalcontainer beneden. Dan gebeurt het nog wel eens dat de lift bezet is of dat die container al vol is als wij willen afvoeren”, lacht hij.

 

Werken met digitale sluitbrieven

De samenwerking met aannemer Bolton verloopt prima, stelt Heij. “Wekelijks is er een gezamenlijke dagstart. En om de bouwplanning zo goed mogelijk te laten verlopen, wordt er ook via het programma Dalux met digitale sluitbrieven gewerkt. Zodra we iets sluiten en bijvoorbeeld de installateur aan de gang kan, maken we foto’s voor de kwaliteitsbewaking en krijgt de installateur of wij een melding op de telefoon. Dat werkt prima, zeker ook in het kader van Wet kwaliteitsborging.”

 

In vroeg stadium met Knauf schakelen

Het project begon voor producent Knauf al in een veel eerder stadium. In 2020 benaderde Loek Sistermans, commercieel manager bij Bolton Renovatie, de aannemer die het project verzorgt, adviseur Jacco van ’t Hof van Knauf.  “We zaten in de calculatiefase met een aantal uitdagingen op het gebied van geluid- en brandwerendheid”, vertelt Sistermans bij navraag. “Met name vanwege de eisen die aan opbouw van de woningscheidende wanden en aan de vloeren werden gesteld. Vandaar dat we al in een vroeg stadium met Knauf wilden schakelen. Op basis van eerdere ervaringen en een prettige samenwerking wist ik dat zij weten waar de pijnpunten zitten om zo samen tot de juiste oplossingen te komen. Het gebeurt sowieso steeds vaker dat we, zeker bij een dergelijk complex transformatie woningbouwproject, in een vroeg stadium al de expertise uit de markt inschakelen. Doordat die aan de voorkant aanhaken, krijgt een adviesbureau ook steeds meer een controlerende rol bij een project.”

Het meedenken van Knauf over wand- en vloeroplossingen nam enige tijd in beslag. “In stapjes kwamen we in ongeveer een jaar tijd tot een passend projectadvies’, aldus Van ’t Hof. “De uitdaging lag onder andere in de geluidseis van 52 DnTA en brandwerendheidseis van 60 minuten voor de wanden en de lichte vloeren van de bovenste drie of vier vloeren die moesten worden versterkt ten behoeve van de negen verdiepingen houtskeletbouw die erboven werden geplaatst. Voor de vloer werd gekozen voor een opbouw met het Brio droge dekvloerensysteem van Knauf met ingefreesde vloerverwarming. Met daaronder in het oude deel alleen cosmetische brandwerende plafonds, terwijl in het nieuwe deel eerst brandwerende plafonds de vloer beschermen en aansluitend cosmetische plafonds de installaties bedekken. Tot de zesde verdieping zijn de plafonds tussen de wanden geplaatst, erboven tegen de brandwerende plafonds. Onlangs is alles getest op de gevraagde geluidseisen en positief bevonden.”

“Het bekleden van de kruizen van het stalen frame van de houtskeletbouw vormde eveneens een uitdaging. De wanden mochten uiteraard de kruizen niet raken in verband met mogelijk contactgeluid. Vandaar dat daar overal een viltlaag is aangebracht om dat te voorkomen”, vult projectleider Heij aan.

 

Onderaannemers van steeds groter belang

In beginsel werd het afbouwtraject aangeboden aan een viertal afbouwbedrijven, waarna twee serieuze kandidaten overbleven. De keuze viel uiteindelijk op ATSO.  Een gerichte keuze aldus Sistermans. “Op economische, maar zeker ook op ervaringsgronden. Voor ons zijn onderaannemers ook van steeds groter belang doordat ze vaker meedenken, maatwerkoplossingen bieden – al willen we dat tot het minimum beperken – en verantwoordelijkheid nemen.”  Ook het afbouwbedrijf wordt volgens Beurskens de laatste tijd steeds vaker in het vroeg stadium betrokken bij een project. “Dat is ook wat de aannemer verwacht. Ook omdat bij ons als onderaannemers meer (detail)kennis uit de praktijk zit, we de verantwoordelijkheid toeschoven krijgen en de aannemer daardoor meer en meer kan managen op de achtergrond.”

Ook nadien heeft het afbouwbedrijf tijdens het bouwtraject zeker de nodige maatwerkoplossingen geboden, stelt hij vast. “Dat gebeurt regelmatig, omdat opdrachtgevers zeker bij transformaties niet overal rekening mee houden. Zo mochten in de woningscheidende wanden geen installaties worden opgenomen. Op verzoek hebben we daartoe in twee van de tien woningen per verdieping alsnog nu een voorzetwand geplaatst.”

ATSO heeft Knauf ook steeds bij het project betrokken. In het eerste half jaar werd een aantal verdiepingen aangepakt in directe samenwerking met Knauf, om juist slagen te maken in de exacte uitvoering. Tijdens het traject hebben we ook een aantal inspecties gehouden, vertelt Heij: “Juist om ook zelf te leren van de eventuele fouten die je maakt, bijvoorbeeld in de onderlinge communicatie.”” De samenwerking tussen ATSO en Knauf is hecht geworden en inmiddels zijn ze samen aan een volgend project in Den Bosch begonnen.

 

Grote hoeveelheden materiaal verwerkt

Wat het bouwproject uiteindelijk ook uitzonderlijk maakt zijn de grote hoeveelheden materiaal die er zijn verwerkt voor de plafonds, wanden en het bekleden van de diverse schachten. In totaal telt Terras aan de Schie liefst 11.000 m² brio vloeren (23 + 10) ingefreesd met vloerverwarming, 10.000 m² brandwerende plafonds en 70.000 m² gipsplaten (A, H2 en DF). En niet te vergeten zo’n 70 km aan profielen. Sistermans toont zich uitermate tevreden met het resultaat tot dusverre: “Het is altijd fijn wanneer je met partijen werkt en een open discussie kunt voeren om samen tot passende oplossingen te komen. Dat is hier zeker gelukt!”

 

Bouwpartners

Opdrachtgever: Particuliere investeerder, Rotterdam

Architect: Van Wilsum Van Loon Architectuur & Wegenbouw, Den Haag

Aannemer: Bolton Renovatie, Woerden

Fabrikant wanden en plafonds: Knauf, Utrecht

Montage wanden en plafonds: ATSO, Geldermalsen

 

Tekst en foto’s Peter Vorstenbosch