Gyproc Nederland introduceert Smart wandsysteem

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
De enorme duurzaamheidsvraagstukken van vandaag de dag vragen een andere kijk op onze traditionele werkwijzen. Dit geldt ook voor de bouw én onze huidige bouwmethoden en -materialen. Een wand bouwen met gipskartonplaten was altijd al een duurzame keuze. Met de introductie van het Gyproc Smart wandsysteem doet Gyproc Nederland hier nog een schepje bovenop. Dit innovatieve wandsysteem biedt een schaduwprijs die maar liefst 40 procent lager is dan standaard, mét behoud van prestaties. Bovendien is de wand remontabel te bouwen.

“De bouw verduurzamen vereist een andere kijk op de huidige bouwmethoden en -materialen, de productie én de mensen. De doelstelling in Europa is om in 2050 CO₂-neutraal én circulair te zijn. Om dat te bereiken moet de bouw duurzamer. Als onderdeel van Saint-Gobain dragen we zo goed mogelijk ons steentje bij. We zoeken iedere dag naar verbeteringen van processen en producten. Elke innovatie móet een duurzaamheidselement hebben. Sterker nog, elke innovatie wordt daarop beoordeeld”, aldus Joanne de Jong, sales directeur Gyproc en Isover Nederland.

Tom van Engelen, marketing directeur Gyproc en Isover Nederland, vult aan: “De ontwikkeling en productie van Metal Stud binnenwanden is onze core business. Om te blijven innoveren, hebben we besloten om de meest toegepaste binnenwand, de wand met dubbele gipsplaat, kritisch onder de loep te nemen. Met als doel deze op alle elementen verder te verduurzamen.”

 

Een andere kijk op het lijntje op de bouwtekening

Het uitgangspunt voor het Gyproc Smart wandsysteem was het meest toegepaste wandsysteem in de utiliteitsbouw: een gipskartonplaat systeemwand van 100 mm dik, met aan weerszijde dubbele beplating en voorzien van glaswolisolatie. De veranderingen op een rij:

  • 25 procent minder C-profielen

De hart-op-hartafstand van de C-profielen is 900 mm in plaats van 600 mm. Dit scheelt in het aandeel staal én in de montagehandelingen.

  • 1 gipskartonplaat in plaats van 2

Dit zorgt voor 50 procent minder karton en aanzienlijk minder schroeven.

  • 46 procent minder schroeven

De hart-op-hartafstand van de schroeven is 300 mm in plaats van 250 mm. In combinatie met minder profielen en platen zorgt dit voor significant minder schroeven.

Isolatie gemaakt van gerecycled materiaal en met een natuurlijke binder.

  • Minder platen transporteren en monteren op de bouwplaats

 

De bouwstenen van de wand zijn eenvoudig herbruikbaar en/of recyclebaar door het losmaakbare voegsysteem.

 

 

Duurzamer door slimme productie én minder materiaal

De schaduwprijs van het Gyproc Smart wandsysteem is lager door verschillende verbeteringen. Enerzijds zijn de bouwstenen van het wandsysteem duurzamer geproduceerd. Bijvoorbeeld de 100 procent elektrische productie van de Gyproc Metal Stud profielen. Dit zorgt voor een lagere schaduwprijs op productniveau. Anderzijds is er minder materiaal nodig per vierkante meter wand. Dit zorgt voor een lagere schaduwprijs op systeemniveau. Een aspect dat ook bijdraagt aan een lagere schaduwprijs op zowel product- als systeemniveau, is het hoge aandeel gerecycled materiaal in de profielen, de gipskartonplaat en de isolatie. Bij de ontwikkeling waren naast duurzaamheid ook de prestaties leidend. “Een gipswand is in basis al een duurzame keuze. Toch hadden we de ambitie om de milieukostenindicator (MKI) verder te verlagen. Zonder de focus op kwaliteit te verliezen. We hadden dus een belangrijke voorwaarde: dat de prestaties van het wandsysteem gelijk zouden blijven. Dus een brandwerendheid van 60 minuten en een geluidsisolatie van 50 dB”, aldus sales directeur De Jong.

 

Remontabel bouwen door losmaakbare voeg

Het Gyproc Smart wandsysteem is remontabel te bouwen met de toevoeging van Gyproc LOOPD. Dit voegafwerkingssysteem is na gebruik van de wand losmaakbaar. Op deze manier worden de schroeven zichtbaar. Het Metal Stud wandsysteem is zo eenvoudig te demonteren voor hergebruik of recycling. Het is ook mogelijk het Gyproc Smart wandsysteem af te werken met traditionele voegafwerking.

 

Direct aan de slag met het Gyproc Smart wandsysteem

Het Gyproc Smart wandsysteem is verkrijgbaar in twee diktes. De wandsystemen zijn met zowel traditionele als Gyproc LOOPD voegafwerking opgenomen in de Gyproc Selector. De Gyproc Selector biedt de mogelijkheid om eenvoudig het juiste wand- en plafondsysteem te selecteren en te zoeken op systeem en op toepassing. De informatie in de Gyproc Selector is altijd up-to-date. Tevens is van ieder systeem een BIM-object beschikbaar in de Gyproc BIM plug-in. Deze unieke plug-in is beschikbaar voor Revit (2022, 2023 en 2024) en Archicad (25, 26 en 27).

 

Meer informatie:

www.gyproc.nl/smart