Een eigen ideaal kantoor voor Verwol

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Voor de renovatie van haar eigen kantoor in Opmeer kon Verwol Complete Interieurrealisatie het in 2016 ontwikkelde eigen concept voor het ideale kantoor toepassen. Op het gebied van thermisch comfort, luchtkwaliteit, licht en akoestiek zijn verbeteringen aangebracht. Uiteraard met eigen producten, aldus projectleider Rick Hof, maar het is geen showroom geworden. “Je kunt het meer zien als een showcase, waarin we onze expertise tonen, ook de specials die bij het grote publiek nog niet zo bekend zijn.”

De projectleiding voeren over de renovatie van het eigen kantoor was voor Rick Hof als het spelen van een thuiswedstrijd. Het was zijn eerste project als projectleider en misschien direct wel het aller lastigste, zo vertelt hij. “Je hebt eigenlijk niet met één opdrachtgever te maken, maar met wel honderdtwintig. En het zijn ook nog eens je collega’s die je kent. Maar mijn vuurdoop was vooral erg leuk. Vanuit mijn vorige functie als werkvoorbereider gooide je als het ware je vragen over de schutting bij de specialisten. Als projectleider ben ik zelf aan de slag gegaan met die specialisten. Daardoor ben ik bij meerdere disciplines binnen ons bedrijf betrokken geweest. En ik heb onze producten beter leren kennen.”

Middeleeuwse straat

Het ontwerp van de renovatie is gemaakt door Proof of the Sum uit Amsterdam. Hierin is een onderscheid gemaakt tussen de werknemers die dagelijks op kantoor zitten – de calculators en de werkvoorbereiders – en de projectleiders en verkopers die vaak op pad zijn. “De kantoren van de eerste groep zijn aan de gevels bedacht. Daar kan men met veel daglicht rustig werken. Het hart van de verdieping is juist dynamisch. Daar zijn alle overlegplekken waar mensen elkaar kunnen tegenkomen. Hier vindt kennis- en informatieoverdracht plaats. Er zijn stand-up vergaderplekken, wanden om tekeningen open te vouwen, digitale schermen voor projectoverleg en vergaderruimten. Hier vindt de reuring plaats. De ontwerpers hebben hiermee de dynamiek en de fijnmazigheid van een middeleeuwse straat willen creëren”, legt Hof uit.

Concept

In 2016 ontwikkelde Verwol Complete Interieurrealisatie het concept voor het ideale kantoor. Hiermee zijn inmiddels vele kantoren gebouwd, verbouwd, gerenoveerd of getransformeerd. Hof legt uit wat de vier pijlers van het concept zijn: “Het concept biedt bijzondere aandacht aan thermisch comfort, luchtkwaliteit, licht en akoestiek. Ons kantoor in Opmeer – dat in 1992 is gebouwd – scoorde op al die pijlers een dikke onvoldoende. Vooral wat de eerste twee betreft moest heel wat worden opgebouwd. ’s Zomers was het hier niet te harden zo heet, hadden we alle ramen open staan om nog iets van frisse lucht te ervaren. Je kunt wel zeggen dat we vrijwel geen klimaatbeheersing hadden, dat moest vanaf het nulpunt worden opgebouwd.”

In het ontwerp van Proof of the Sum uit Amsterdam was het uitgangspunt dat maatregelen op het gebied van klimaatbeheersing zo veel mogelijk uit het zicht moesten worden toegepast, vertelt Hof. “Het was een grote klus om de leidingen voor de klimaatplafonds en de luchtbehandeling in het bestaande kantoor in te passen. Er is een warmtepomp geïnstalleerd voor het verwarmen en koelen van het pand. De ruimten die vrijwel continu worden gebruikt, de kantoren aan de gevels dus, zijn voorzien van onze stalen Verwol-klimaateilanden met akoestisch spuitwerk tegen het bouwkundig plafond. In de ruimten in de zogenoemde middeleeuwse straat zijn Climafit-plafonds gemonteerd. Het zijn plafonds van speciale gipsplaten die warmte goed geleiden, waarachter het klimaatsysteem is aangebracht. Hiermee zijn de pijlers thermisch comfort en lucht goed ingevuld.”

Licht

In het oude kantoorpand hingen in vrijwel alle ruimten tl-balken. “Je had of heel fel licht of het was donker. Meer smaken had je niet”, vertelt de projectleider. “De tl-balken zijn overal vervangen door energiezuinige led-verlichting. De luxwaarde is ook geüpgraded van 300 naar 500 lux. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze verhoging een productiviteitsverhoging van 8 procent kan opleveren.”

In de speciale folder over het concept van het ideale kantoor is veel aandacht besteed aan de pijler akoestiek. En terecht, blijkt uit de cijfers. ‘Een goede akoestische omgeving kan adrenalineniveaus met 30 procent verminderen, de taakmotivatie verhogen met 66 procent en de prestaties en accuraatheid bij complexe taken tot 50 procent verbeteren’, valt er te lezen. Logisch dat in het eigen ideale kantoor veel aandacht aan akoestiek is besteed, aldus Hof. “Zo hebben we onze Verwol Slimline akoestische systeemwanden toegepast. Deze glaswanden kunnen een geluidsisolatie behalen tot 49 dB. Daarnaast is zoals gezegd akoestisch spuitwerk aangebracht type Acosorp. En als laatste zijn stoffen geluidsabsorberende wandpanelen van Verwol Absorlux geplaatst. Deze zijn door omstandigheden pas na de oplevering geleverd en het verschil was heel duidelijk te merken. Collega’s klaagden voor de levering over het geluid dat ver droeg, maar na de plaatsing van de panelen heb ik ze er niet meer over gehoord”, lacht Hof.

Ambitieus

Tijdens de renovatie van het eigen kantoor in Opmeer bleef de nadruk liggen op de projecten buitenshuis, vertelt Hof. “Logisch, want het ene kost direct geld terwijl voor het andere facturen konden worden geschreven. In de praktijk kwam het er op neer dat er af en toe monteurs op een ander werk nodig waren en dat leveringen later kwamen. Hierdoor bleek de planning met een relatief korte doorlooptijd ietwat ambitieus. Die hebben we op een gegeven moment los moeten laten.”

Hof noemt nog een reden waarom het project meer tijd kostte. “Wij zijn gaan bouwen op basis van een voorlopige ontwerptekening van Proof of the Sum. Veel was nog niet uitgedetailleerd, daar moesten we op korte termijn handen en voeten aan geven. We zijn de renovatie begonnen op de eerste verdieping en liepen daar tegen heel wat dingetjes aan. Bij het werk op de begane grond hadden we uiteraard profijt van die kennis, dat ging zeker voor een derde sneller. Voor mij een duidelijke eyeopener; wat de status van een ontwerptekening voor gevolg heeft op het werk.”

Ratjetoe

Het gerenoveerde kantoor in Opmeer is zeker geen showroom van Verwol Complete Interieurrealisatie, benadrukt Hof. “In een showroom laat je je laatste ontwikkelingen en producten zien. Die moet je dus bij elk nieuw product aanpassen. Dat zou na verloop van tijd een ratjetoe worden. Wij hebben het architectenbureau juist opdracht gegeven om er een mooi geheel van te maken, met toepassing van onze producten. Je moet het dus meer zien als een showcase. In dit project hebben we al onze expertise kunnen toepassen, bijvoorbeeld op het gebied van de systeem- en klimaatplafonds en de systeemwanden waar iedereen ons wel van kent. Maar het is ook leuk om juist die dingen te etaleren waar we nog niet zo bekend om staan. Denk aan het speciale timmerwerk en het meubilair dat we hebben gemaakt.”

Opvoeding

Na de renovatie is het comfort en zijn de faciliteiten sterk verbeterd. “Ik ben er zeker van dat de scheiding tussen de rustige zone van de kantoren en de reuring van de middeleeuwse straat gaat werken. Maar daar hoort ook een stukje opvoeding bij. Mensen moeten naar het hart van de verdieping als ze willen overleggen of sparren met collega’s. Dat beperkt de overlast voor anderen, maar bevordert ook de kennis- en gegevensoverdracht. Je hoort iemand over een interessant project praten, kunt direct aanhaken en bijvoorbeeld de tekeningen zien. De lijnen zijn dan veel korter.”

Thuiswedstrijd

Normaal gesproken komt het afbouwteam een gebouw binnen, doet zijn klus, trekt de deur achter zich dicht en gaat naar de volgende klus. Dat was bij deze ‘thuiswedstrijd’ wel anders, beaamt Hof. “Nu hebben we de kans om ook de vruchten te plukken van ons werk. We kunnen zelf ervaren wat de maatregelen opleveren. En dat is best apart. Van dit werk ben ik projectleider af, ik leid nu projecten buiten de deur. Maar voor collega’s is dat nog even moeilijk. Zij kennen mij als het gezicht van de bouw. Dus als er een kapstokhaakje op het toilet ontbreekt, wordt ik erop aangesproken. Maar het gebouw doet het goed, ik ben tevreden. Gelukkig het gros van al die honderdtwintig opdrachtgevers ook.”