Pivoterende panelen voor crematorium Oostende

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Espero leverde in twee ceremoniële zalen van het door architectenbureau Office nieuw ontworpen crematorium Polderbos in Oostende, de geluidsabsorberende en pivoterende wanden.

Foto’s: Hans Morren

Al langer was er een grote maatschappelijke vraag naar een dichtbijgelegen en goed bereikbaar crematorium in de regio Oostende. Maar liefst 80 procent van de Oostendenaren kiest voor crematie en het dichtstbijzijnde crematorium staat 25 kilometer verder, in Brugge. In verband met de reisafstand, de overbelasting van de crematoria in aangrenzende gemeenten en de daardoor lange wachttijden van meer dan een week, werd in 2018 gestart met de bouw van een nieuw crematorium. Espero, producent van mobiele wandsystemen, mocht voor dit project geluidsabsorberende panelen leveren.

Bijzonder ontwerp crematorium 

Voor de bouw van het crematorium werd door de Vlaamse Bouwmeester een Open Oproep gestart die werd gewonnen door architectenbureau Office Kersten Geers David Van Severen uit Brussel. Er werd daarbij gekozen voor een origineel concept. In samenwerking met landschapsarchitect Bas Smets is er gestreefd naar een zo optimaal mogelijke integratie van het complex met de polderomgeving van Oostende. Daardoor staat het gebouw niet alleen op zichzelf, maar wordt het ook onderdeel van een groter ontwerp, waarin verschillende elementen op delicate en serene wijze samenkomen.

Vanwege deze plek is er vanuit de centraal gelegen ceremoniële zalen volop uitzicht op dit polderlandschap. Het schuine dak, dat een prominente hoofdrol speelt in het ontwerp van het gebouw, werd bezaaid met daklichten en abstracte vormen die er eveneens voor zorgen dat licht en lucht de ruimtes binnen worden gebracht. Kunstenaar Richard Venlet, die vanaf het begin onderdeel was van het ontwerpteam, zorgde ervoor dat de schoorsteen niet opvalt. Verder werd het crematorium georganiseerd in zijdelingse stroken van verschillende breedtes met daarin ontvangstruimtes, wachtkamers en ceremoniële zalen. De ontvangstruimte bevindt zich onder het laagste punt van het gebouw, zodat er een intiemere sfeer kan ontstaan. De ovenruimte bevindt zich onder het hoogste dakpunt, zo’n tien meter hoog.

Akoestiek

In het gebouw zijn een aantal geïntegreerde akoestische ingrepen gedaan die de ruimtes in zichtbeton een aangename atmosfeer geven. Anne van Hout, Architect bij Office: “Tijdens uitvaarten is het belangrijk om geluidshinder te voorkomen. Het is meer dan vervelend wanneer men de dienst niet goed kan volgen. De twee ceremoniële ruimtes in Crematorium Polderbos moesten qua geluid van elkaar gescheiden kunnen worden waarbij de akoestiek in elke ruimte zo optimaal mogelijk moet zijn. Zo ontstaat er een aangename sfeer en wordt in grote mate bijgedragen aan een goede werking en beleving van het gebouw. De twee zalen, die plaats bieden aan respectievelijk 270 en 170 personen, moesten daarnaast visueel van elkaar gescheiden kunnen worden maar tegelijkertijd de mogelijkheid bieden om ze aan elkaar te koppelen. Al deze eisen worden gecombineerd in één systeem: de mobiele scheidingswanden van Espero.”

Pivoterende wanden

Vanwege de hoge geluidseisen werd in samenwerking met FDS, het zusterbedrijf van Espero daarom een dubbele mobiele Sonico 110-scheidingswand geplaatst die verder afgewerkt werd met extra geluidsabsorberende materialen als schuim en textiel. Opvallend aan deze mobiele wand zijn de pivoterende panelen. Anders dan bij standaard mobiele scheidingswanden, waar de panelen op zij te plaatsen zijn waardoor er een grotere ruimte ontstaat, zijn de panelen niet verplaatsbaar maar afzonderlijk een kwartslag te openen. Dat was een belangrijke eis van de intercommunale OVCO, de opdrachtgever.
De afzonderlijke panelen zijn binnen enkele ogenblikken te sluiten, zodat het geheel oogt als een vaste wand en de wand opgaat in het interieur, óf te openen zodat de gasten de ruimte kunnen verlaten.