Aannemers zien zichzelf als meest invloedrijk in product- en merkkeuze. Over het algemeen heeft meer dan 50 procent van de aannemers inspraak in het ontwerpproces en meer dan 80 procent kan product- of merkspecificaties beïnvloeden. Het toenemende aantal projectontwikkelaars maakt een meer geïntegreerde waardeketen mogelijk, waardoor de aannemer nog meer macht krijgt in het besluitvormingsproces.
Projectontwikkelaars organiseren eerder verschillende diensten van een project binnen hun organisatie (bijvoorbeeld architectuur, engineering) en werken met design-build-contracten in plaats van met traditionele contracten. Als gevolg daarvan hebben projectontwikkelaars meer invloed, vooral in het ontwerpproces, maar ook in materiaal- en merkkeuze, dan niet-projectontwikkelaars. Ze hebben namelijk meer invloed op alle onderdelen van het proces, maar meestal zijn het eindbeslissers in merk- en productkeuze. Niet-projectontwikkelaars zijn in deze fasen vaker medebeslisser.
Algemene trends, zoals een meer geïntegreerde waardeketenstructuur en toenemende aantallen design-build-contracten, zorgen ervoor dat de DMU van de bouwsector evolueert. Om de effectiviteit van marketingstrategieën te optimaliseren, moeten fabrikanten op de hoogte blijven van de invloed van deze trends om er zeker van te zijn dat ze zich op de juiste mensen richten.
Meer informatie over trends die de DMU beïnvloeden is te vinden het H2 2020 rapport van USP Marketing Consultancy’s European Contractor Monitor.