Youseum: de hoofdrol in een social media experience

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Het zaadje werd geplant in het Instagram-museum in New York. Twee broers – Koen en Jetse Derks – en een neef, Joep Heusschen, werkten het plan uit tot een concept waarbij de bezoeker de hoofdrol speelt in zijn of haar eigen social media experience. Het resultaat is Youseum gedoopt. De akoestische uitdagingen werden getackeld met Rockfon-producten. Voor de fabrikant uit Roermond was het een showcase om de nieuwe kleuren uit de range te presenteren. Voor afbouwbedrijf Van Dijk Afbouw uit Amsterdam werd het ook een social experience, alle medewerkers van het bedrijf werkten samen aan de montage van de akoestische onderdelen van het Youseum.

Bekijk jezelf oneindig vaak in de Infinity Room, waan je stinkend rijk zwemmend tussen de bankbiljetten van The International Bank of You of in de hyper fotogenieke kluis tussen de baren goud, badder in een tropisch gekleurde jungle in ‘How Green Are You?’, neem je favoriete clipje op in de TikTok Room of neem een dramatische pose aan op het zinkende schip in de kamer met de naam ‘You Are Drowning’ en droom van jouw exposure op Instagram door met dozen gelabeld als ’10 k likes’ op de foto te gaan. Dat kan in het Youseum in Amsterdam. “In het Youseum gaat alles om You, de bezoeker. Jouw gezicht wordt gebruikt door het hele museum. Jij gaat op een interactieve en digitale tour, je speelt de hoofdrol in je eigen social media experience. In het Youseum kun je de gekste, leukste en meest bijzondere selfies maken. Ook gaat het over een diepere laag, want moet het altijd om de meeste likes gaan? In het Youseum kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om op de foto te gaan op een strand bezaaid met plastic afval om aandacht te vragen voor de plastic soup”, legt een van de initiatiefnemers, Joep Heusschen, het concept van Youseum uit.

Idee voor Youseum 

Het idee voor het Youseum ontstond in New York. Koen Derks was bankier in New York toen hij met een date het Instagram-museum bezocht. Hij vond dat er meer uit dat concept was te halen. “Koen vroeg mij na mijn afstuderen of ik in Amsterdam een geschikte ruimte kon vinden voor een Youseum, zoals het concept ging heten”, legt Heusschen uit. Hij vond een oud-kantoorgebouw aan de Weesperzijde waar een verzekeringsmaatschappij in had gezeten. Voor het interieurontwerp van het transformatieproject van een kantoorgebouw uit de jaren zeventig van de vorige eeuw naar het Youseum zochten de broers – inmiddels werkte Jetse Derks ook mee aan het initiatief – en hun neef samenwerking met creatief reclamebureau Natwerk uit Amsterdam. 

In de verschillende themakamers hangen de sfeer en de identiteit van de ruimte sterk af van licht, kleur en akoestiek. Voor fabrikant Rockfon een prima gelegenheid om de nieuwe kleuren uit het productengamma toe te passen. “Bij de introductie van onze nieuwe kleurenlijn waren we op zoek naar geschikte casestudies. Youseum paste daar perfect in”, legt Sven van Ool uit. De UX Designer van Rockfon vervolgt: “De nieuwe kleuren – zoals Storm, Coral, Sage en Eucalyptus – zijn in samenwerking met externe kleurexperts tot stand gekomen. De kleuren moesten goed matchen met de bestaande ruimten. De TikTok Room moest nog worden gebouwd, daar hadden we meer mogelijkheden om onze producten en bijpassende kleuren toe te passen.”

Van Ool benadrukt dat de akoestiek erg belangrijk is voor de beleving van een social media experience. “We hebben in de verschillende ruimten onze Eclips-plafondeilanden voorgesteld. Deze zijn bekleed met een nieuwe toplaag die een andere structuur heeft. Bij Youseum hebben we deze kunnen testen en de resultaten waren heel goed. Daarnaast zijn er Universal Baffles van Rockfon toegepast. In de nieuwe TikTok Room was het verschil direct goed te ervaren. De ruimte heeft een betonnen vloer en gipswanden. Het afbouwbedrijf dat de plafondeilanden monteerden vertelde ons achteraf dat met het monteren van elk nieuw paneel de akoestiek een stuk beter werd. Een mooier compliment kun je je natuurlijk niet wensen”, lacht Van Ool. Opdrachtgever Heusschen voegt er aan toe: “Het verschil in beleving is enorm groot. Je hebt pas door hoe groot het probleem was als het is opgelost. Door de akoestische demping is het aangenaam om in de experience te vertoeven.”

Hindernissen

Van Dijk Afbouw uit Amsterdam was verantwoordelijk voor de montage van de plafondeilanden en de baffles. Het was volgens projectleider Maikel Van As letterlijk een project met hindernissen. “Je ziet de gekste dingen in die ruimten. Een zwembad vol met van die ballenbakballen, lachen. Maar we moesten ons werk dus doen terwijl de ruimten verder al ingericht waren. Er stond dus van alles in de weg, bijvoorbeeld een zinkende zeilboot. We moesten dus letterlijk om de objecten heen werken om de plafondeilanden te monteren”, legt hij uit.

De grootste uitdaging zat volgens Van As in de tijdsplanning. “Op dinsdag is het museum dicht, we moesten dus op een dinsdag onze werkzaamheden verrichten. In één dag, wel te verstaan.” En dus werd het hele team van het afbouwbedrijf gemobiliseerd voor deze klus. “We hebben tien eigen monteurs in dienst, onder wie een aantal jonge jongens die nog wat vlieguren moeten maken met niet al te moeilijke producten. Bij Youseum betrof het standaard werk met bekende profielen. Daarom was dit project er heel geschikt hiervoor. En Hugo van Dijk – de eigenaar van ons afbouwbedrijf – en ik hebben ook meegewerkt. Dat was echt uniek, want normaal gesproken zijn de medewerkers verspreid over allerlei projecten aan het werk. Nu hebben we met de hele groep samen gewerkt. Normaal gesproken leer je elkaar beter kennen tijdens de vrijmibo, maar door corona kon dat natuurlijk niet. Dan is dit een prima alternatief, goed voor het groepsgevoel.”

Westfield The Mall of the Netherlands

Door de beperkingen vanwege het corona-virus is het Youseum in Amsterdam nog niet veel open geweest. Toch waren de ervaringen dusdanig goed, dat de initiatiefnemers inmiddels een tweede vestiging hebben geopend. Deze ligt in de grootste shoppingmall van Nederland, Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam. “In Amsterdam zijn we november 2019 begonnen. Toen konden we vier maanden open, vervolgens moesten we drie maanden dicht, daarna weer drie maanden open tot aan de volgende lockdown. Nu zijn we sinds begin juni gelukkig weer open. En dus ook in Leidschendam begonnen. Daar ligt de nadruk meer op TikTok dan op Instagram, maar je kunt er ook hele gave foto’s maken. Ondanks dat het twee totaal verschillende experiences zijn hebben we twee kamers terug laten komen in een iets andere invulling. Een daarvan is de spiegelkamer, een enorm succes in Amsterdam en nu dus ook in Leidschendam. Ook in Leidschendam speelt akoestiek in deze kamer een grote rol, daarom zijn daar direct de producten van Rockfon toegepast. Wellicht dat deze ook nog in andere kamers worden toegepast, maar eerst vol knallen nu we weer open mogen!”