Jan de Weert, directeur van Normakoestiek in Oisterwijk, traint regelmatig samen met Hans Remie. Toen de laatste zo’n vijf jaar geleden het idee kreeg voor een nieuw soort tenniscomplex, was dat tijdens de trainingen een regelmatig terugkerend gespreksonderwerp. “Remie is helemaal tennisgek. Hij neemt zelfs deel aan de ITF senior Worldtour tennis. Ik begreep dus wel waar die drive vandaan kwam om zijn droom te verwezenlijken; een prachtig, modern tenniscomplex (ZuitNL) waar met gemak Davis Cup-wedstrijden kunnen worden georganiseerd. En waar de Nederlandse top kan trainen.”
Dak van ZuitNL
Het concept dat eigenaar Remie in zijn hoofd had, werd door Quadrant Architecten uit Zevenbergen vertaalt naar een ontwerptekening. Het werd het ontwerp voor een twee verdiepingen tellende hal, waar plaats is voor vier hardcourtbanen, zes gravelbanen, vier squashbanen, vier padelbanen, zes bowlingbanen, een kinderdagverblijf en Fysiek, waar persoonlijke training wordt gegeven en ook fysiotherapie en voedingsadvies tot de mogelijkheden behoren. Het dak is het absoluut unieke element, verzekert initiatiefnemer Remie. “De panelen van het dak zijn van kunststof. Het is een zogeheten Open Roof System (ORS). De panelen kunnen indien nodig over elkaar open schuiven. In slechts vier minuten tijd kan het dak worden geopend en gesloten. Hierdoor kan de hal het hele jaar door worden gebruikt door recreanten en topsporters. Dat is wel vaker toegepast, maar bij ZuitNL kan het dak per tennisbaan worden geopend en gesloten. Dat heb ik nog nooit ergens gezien, echt uniek dus.” Remie noemt nog een voordeel van het dak. “Dit systeem zorgt voor veel natuurlijke lichtinval. In veel tennishallen is het zo’n 80 procent van de tijd aardedonker, waardoor daar veel met kunstlicht moet worden gewerkt. Dit systeem is dus veel duurzamer.”
Er was voor ZuitNL geen bestek geschreven, geeft De Weert aan. “Maar het uitgangspunt was duidelijk; alle ruimten moesten een toepasselijk plafond krijgen met een aangename akoestiek.” Hij legt aan de hand van een voorbeeld uit hoe belangrijk akoestiek in een ruimte kan zijn. “Ik heb ooit aan een proef van Saint-Gobain Ecophon op een school meegedaan. Het ene klaslokaal was voorzien van harde materialen, in het andere klaslokaal waren akoestische maatregelen genomen. Vervolgens werd in beide ruimten via een cassetterecorder een bandje gedraaid met daarop een aantal woorden. De deelnemers moesten de woorden opschrijven en wat bleek? In de eerste klas waren twaalf fouten gemaakt, in de tweede klas geen. Dit was een gevolg van de betere spraakverstaanbaarheid door een goede akoestiek. Toen was ik wel overtuigd van de noodzaak van akoestische maatregelen. Op gevoel kies ik dan voor Ecophon, omdat zij de beste materialen leveren en advies en ondersteuning geven bij het ontwikkelen en uitvoeren van zulke projecten”, legt De Weert uit.
Nagalmtijd
Om opdrachtgever Remie te overtuigen om voor het stootvast plafond van Ecophon te kiezen in ZuitNL, liet De Weert hem met een tennisbal tegen de plafondpanelen slaan. “Dit was vanwege het advies om de panelen af te klemmen en waarvan Remie verwachtte dat die er op elf meter hoogte niet uit zouden vallen. Toch was dat na deze proef wel degelijk van belang en zijn alle panelen voorzien van extra steun. De nagalmtijd van een akoestisch plafond is een betere keuze dan die van standaard mineraal platen”, legt hij uit.
De Weert vervolgt: “De eisen voor de nagalmtijd voor een sporthal mogen niet meer dan 1 seconde bedragen en voor de overige kantoorruimten en de fitnessruimte tussen de 0,5 en 0,8 seconden. In scholen, gebouwen voor kinderopvang en buitenschoolse opvang (bso) streeft Ecophon naar 0,4 seconden en legt de lat daarmee nog hoger. Het pallet van Ecophon biedt voor alle ruimten verschillende oplossingen en zijn voor alle toepassingen de beste keuze voor geluidsabsorptie, waarbij de panelen voor sport en tennishal een geweven oppervlak hebben voor een geweldige geluidsabsorptie, maar ze zijn tegelijkertijd ook bestand tegen de impact van tennisballen. Daarom was Remie direct overtuigd. Sport en spel in een galmende ruimte is slecht voor de concentratie en het gehoor, vooral in een squashhal. Wat ook meespeelt bij het maken van een keuze, is het vertrouwen in elkaar doordat je mekaar kent. Je neemt dan eerder iets van elkaar aan. Een opdrachtgever let terecht op de centen, maar als je hem met je kennis kan overtuigen waarom het beter is om een bepaald product te kiezen, dan heeft dat een toegevoegde waarde. En bij dit project van Remie kregen wij die kans en daar hebben we dit mooie resultaat mee bereikt.”
Totale afbouw
De planning van het project vormde een uitdaging voor het afbouwbedrijf uit Oisterwijk. “De hoofdaannemer Willemse Thinking Steel verzorgde de ruwbouw en wij mochten de totale afbouw verzorgen”, legt De Weert uit. Tijdens het werk kwam Normakoestiek voor een aantal uitdagingen te staan, vervolgt hij. “Bij dit project hadden voor wat betreft het monteren van de Metalstud-wanden een beetje een valse start. Het dak was nog open en er lag water op de vloer, geen gunstige omstandigheden voor de garantie, maar met waterstofzuigers en waterkeringen van purschuim zijn we toch door gegaan om de planning te halen. Saint-Gobain Gyproc Nederland heeft een controle op de uitvoering gemonitord.” Een andere uitdaging vormde de wanden van de squashhal. Doordat de vloer constructief te licht was voor het gewicht van de kalkzandsteen wanden, was het alternatief om deze ook in Metalstud uit te voeren, vertelt De Weert. “Dit is opgelost door Metalstud-wanden voorzien van U- en C-stijlen van 200 mm toe te passen waarop multiplex als eerste laag is gemonteerd en vervolgens een Habito-beplating.”
Ook in het gedeelte van de zes bowlingbanen heeft Normakoestiek een akoestisch plafond van Ecophon gemonteerd, type Sombra in de kleur zwart. In de brasserie is een grijs Ecophon Focus-plafond gemonteerd. Ook voor de bso en het kinderdagverblijf lagen de akoestische eisen hoog, stelt De Weert. “Je kunt je wel voorstellen dat dit pure noodzaak is. Kinderen worden rustiger en schreeuwen minder als de akoestiek in een ruimte goed is. Voor de medewerkers zorgt dit voor een beter werkklimaat. Daarom hebben we hier Advantage toegepast. Bleek later toch nog een dingetje te zijn. Boven de slaapkamer van de bso ligt de technische ruimte van de bowlingbaan. Daar zorgde de compressor voor wat geluidsoverlast. We zijn op zoek gegaan naar het geluidslek en die bleek via een stalen balk door te klinken naar de ruimte eronder. Het is fijn om dan een compliment te krijgen van de directeur van de bso en het kinderdagverblijf. Hij was supertevreden en was erg blij met de akoestiek in de ruimten van ZuitNL.”
Kiki Bertens en ZuitNL
En is initiatiefnemer Remie tevreden? “Ik ben zeer tevreden over Normakoestiek en zeker over de betrokkenheid en inzet van Jan de Weert. Ze hebben een superklus in een bijna onwerkelijke korte tijd fantastisch geklaard.”
ZuitNL is voor de nationale nummer 1 bij de dames, Kiki Bertens de thuishaven. “Ze traint al een tijd bij ons en ook haar man Remco de Rijke is hier werkzaam. Jammer dat ze na dit seizoen stopt, maar ik weet zeker dat ze hier nog blijft trainen. En met zo’n ambassadeur kunnen we natuurlijk zeker een poging wagen om een Davis Cup-wedstrijd of wedstrijden voor de Fed Cup of de Billie Jean King Cup naar Etten-Leur te halen.”