Flexibele en remontabele Bio-Circulaire binnenwand

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
BlueBlocks ontwikkelt samen met CircuWall een nieuw wandsysteem: de Bio-Circulaire binnenwand. Het systeem is flexibel en remontabel en gemaakt van natuurlijke en gerecyclede materialen. De wand is snel en eenvoudig op te bouwen met stapelbare frames van hergebruikt hout, waarin biobased isolatiematten zijn verwerkt. De frames zijn aan beide zijden bekleed met plaatmateriaal van zeewier. Door de zeewierpanelen met losmaakbare lijm op de frames te monteren zijn de panelen, maar ook de frames, zelf zonder schade van elkaar te scheiden en ergens anders opnieuw te gebruiken. Het systeem wordt momenteel getest in het kantoor van The Green Village in Delft.

Voordelen biobased binnenwand

De frames geven gebruikt hout een tweede leven dat anders door sloop en verbranding tot onnodige verhoging van CO2-uitstoot en het verlies van kostbare bronnen zou leiden. Het voordeel van zeewier als grondstof voor bouwmaterialen is dat het een snelgroeiend gewas is dat duurzaam gekweekt kan worden, en waarvoor geen land of zoet water nodig is. Tegelijk neemt het wier grote hoeveelheden CO2 en stikstof op, wat in het materiaal wordt opgeslagen. Een innovatief verwerkingsproces maakt dat er geen aanvullend bindmiddel voor het maken van het materiaal nodig is, en de platen volledig natuurlijk blijven.

 

Praktijktest bij The Green Village

Het wandsysteem is ontstaan uit een samenwerking tussen het bedrijf CircuWall, die het systeem van CircuFrames ontwierp, en de start-up BlueBlocks, die SeaWood Materials ontwikkelde. Op het kantoor van The Green Village – Fieldlab voor duurzame innovatie – testen zij samen het gemak van (her)plaatsen van het systeem, het functioneren van de wand als geheel en de gebruikerservaring in een reële (werk)omgeving. Voor de zeewierplaten in het bijzonder test BlueBlocks verschillende recepturen uit en het effect van wel of niet coaten van de panelen op het materiaalgedrag. Dit project is tot stand gekomen met behulp van het innovatieprogramma Energie & Klimaat.