Bij binnenkomst ruikt het naar vers gebakken broodjes. Op de counter staan heerlijke salades uitgestald. Wie niet beter weet, is zojuist een nieuwe lunchroom in Gouda binnengestapt. Niets is minder waar, want het betreft hier het nieuwe kantoor van Rabobank Gouwestreek. Het oog wordt direct getrokken door de immense natuurstenen achterwand. In het midden zit een uitsparing voor een raam waarachter de boardroom van de bank schuilgaat. Bezoekers worden direct opgevangen door een gastvrouw. De pinautomaat uiterst links en de automaat om kleingeld te storten doen denken aan een bankgebouw, maar dat zijn dan ook de enige kenmerkende onderdelen. De bespreekkamers achter glazen wanden kunnen immers ook vergaderkamers zijn. En de lichtgekleurde tafels kunnen bij de lunchroom horen, maar in de praktijk voeren medewerkers van de bank hier ook gesprekken met cliënten. Maar een absolute vreemde eend in de bijt waar het een bankgebouw betreft, is de tribune van bamboe.
Spoor
Achter het nieuwe kantoor – waar vier Rabobank-vestigingen uit Gouda in op zijn gegaan – loopt het spoor. Binnen is niets van de treinen te horen, bezoekers kunnen ze wel voorbij zien rijden. De combinatie Dura Vermeer/Kraaijvanger Architecten wonnen de ontwerp- en bouwtender, mede vanwege het feit dat in het ontwerp rekening was gehouden met de complexiteit van bouwen langs het spoor. Deze complexiteit ging tot en met de afbouwfase door, zo verzekert Raymond van Neck. Hij was tijdens de afbouwfase uitvoerder bij Blouw Afbouw uit Ridderkerk. Het afbouwbedrijf heeft op de achterwand van het gebouw 700 m2 voorzetwand geplaatst. “De wand bestaat uit een Gyproc PS 42 V/27.1-voorzetwand met een dikte van 50 mm. Deze wand is op een enkel frame geplaatst, ook van Saint-Gobain Gyproc, de PlaGyp 60/27-profielen. Vervolgens hebben we de voorzetwand beplaat met een 12,5 mm dikke Gyproc Aquaroc-cementplaat. Daarop heeft het natuursteenbedrijf granieten tegels aangebracht. In verband met het gewicht van de natuursteen, heeft Saint-Gobain Gyproc alles goed doorberekend. Wij kregen heel duidelijk voorgeschreven hoe te werken. Zo hebben we om de vijf meter dilataties aangebracht, over de totale breedte van de lange wand, zo’n veertig meter”, legt Van Neck uit.
Tribune
Het plaatsen van de voorzetwand noemt Van Neck als uitdaging van het project in Gouda. “Het waren zware platen, lastig te verwerken”, verduidelijkt hij. Maar de inmiddels projectbegeleider bij het afbouwbedrijf uit Ridderkerk noemt de tribune links op de begane grond als de echte uitdaging. “Daar zijn we wel even mee bezig geweest”, lacht hij. “We hebben zelf de details en de aansluitingen getekend. De maatvoering was nog wel een aandachtspuntje, want de opbouw van de tribune moest gelijk lopen met de glazen belijning van de glazen zijpui.” Van Neck vervolgt met de opbouw van de tribuneconstructie: “Op een betonwand-achterconstructie met een betonnen stokkenwand hebben we 18 mm dik underlayment geschroefd. Daarop is bamboe betimmering aangebracht, Moso Bamboe Supreme BF-LA429 in de kleur naturel. De dekstukken zijn van massief bamboe. Voor de brandscheiding hebben we drukschotten gemaakt.”
Een medewerker van de bank zit op de tribune en voert een telefoongesprek. Met een scheef oog kijkt ze op het grote scherm tegen de achterwand waar het nieuws op te zien is. Dit deel van het bankgebouw heeft ’s avonds na sluitingstijd een andere functie, zo vertelt Yvette Lamers, facilitymanager bij Rabobank Gouwestreek. “Deze ruimte is beschikbaar voor bijeenkomsten van bijvoorbeeld maatschappelijke organisaties. Zo heeft de Bouwsociëteit Midden-Holland hier al een bijeenkomst gehouden.”
Hoge duurzaamheidsnormen
Op schermen achter de counter van het lunchroomgedeelte is te zien op basis waarvan Rabobank Gouwestreek onder andere het Breeam Excellent-certificaat – het op een na hoogste – heeft behaald. Directievoorzitter Caspert van der Wel zegt hierover op de website: “Het gebouw voldoet aan hoge duurzaamheidsnormen, zoals zonnepanelen, ledverlichting, warmte en koude-opslag en het pand is volledig gasloos. Het complex biedt ook ruimte aan gierzwaluwen en dwergvleermuizen.”
De directievoorzitter is tevreden met het Excellent-certificaat. “We hadden natuurlijk voor het allerhoogste kunnen gaan, het Breeam Outstanding-certificaat, maar dan moet je helemaal energieneutraal zijn. Die ambitie vergde een extra investering van enkele tonnen, dat vonden we niet verantwoord.”
Facilitymanager Lamers gaat voor naar de tweede verdieping. Bij het verlaten van de lift wordt een totaal andere wereld binnen gestapt. Hier is een binnentuin aangelegd, met centraal erin een boom. “Die kan nog wel even groeien, want de binnentuin is open tot en met de bovenste verdieping, de vierde”, legt Lamers uit. In de binnentuin zijn zitbanken geplaatst. “Hier hebben we vurenhouten rekwerken beplaat met de Aquaroc-cementplaten”, legt Van Neck uit.
Plafonds
Een groot deel van de plafonds zijn door Blouw Afbouw gemonteerd. Van Neck: “Het betreft een systeemplafond van Ecophon, de Focus DS, verdekt uitneembaar in de afmeting 600 x 600 mm, in de zwarte kleur Dark Diamond. De plafondplaten zijn gelegd in een niet zichtbaar standaardsysteem van API, 24 mm breed en 38 mm hoog, en afgehangen door middel van snelspanhangers.”
“Het was een behoorlijke klus”, blikt Van Neck terug op het project. “We hebben gemiddeld met zo’n acht man op de bouw rondgelopen. Maar het was ook een mooie klus waar ik trots op ben. We hebben hier mogen werken met producten waar je steeds vaker mee te maken krijgt. Denk maar aan de bamboe en de Aquaroc-cementplaten.”
Bouwpartners:
Opdrachtgever: Rabobank Gouwestreek, Gouda
Architect: Kraaijvanger Architects, Rotterdam
Aannemer: Dura Vermeer Bouw Zuidwest, Rotterdam
Fabrikant bamboe: Moso International, Zwaag
Fabrikant wanden: Saint-Gobain Gyproc, Vianen
Fabrikant plafonds: Saint-Gobain Ecophon, Etten-Leur
Montage: Blouw Afbouw, Ridderkerk