Een groep leerlingen steekt in een heerlijk najaarszonnetje de weg over naar de sportvelden. Het nieuwe Rodenborch College in Rosmalen grenst in feite aan een sportcomplex. Niet vreemd, want het betreft hier een school waarbij leerlingen een aangepast lesprogramma volgen waarbij sport een belangrijke rol speelt. Vandaar ook dat twee sporthallen met in totaal zes gymzalen bij het complex horen. Talenten uit wel veertig verschillende sporten krijgen hier de mogelijkheid om zich te ontplooien tot misschien wel judoka of turner op een Olympische Spelen.
Opdracht voor de nieuwbouw
Een gezonde en toekomstgerichte school voor circa 2300 leerlingen en twee volwaardige sporthallen met kantine en foyer. Zo luidde de opdracht aan RoosRos Architecten voor het ontwerp voor de nieuwbouw van het Rodenborch College in Rosmalen, aldus Martijn van Leeuwen. De architect partner van het architectenbureau uit Oud-Beijerland legt uit: “In het gebouw komen twee scholen – het Jeroen Bosch College en het Rodenborch College samen in één gebouw en onder één naam. Uitgangspunt is dat het ‘wij’-gevoel overheerst. De school is gerealiseerd in een uitbreidingsgebied in een groene zone tussen Rosmalen en de Groote Wielen. Wij hebben het gebouw integraal ontworpen met de landschappelijke inrichting van het kavel en de verankerd in de groenzone.”
Vleugels als kleinschalige domeinen
Het is pauze. Leerlingen staan voor de ingang met elkaar te kletsen. Een aantal loopt naar de verscholen fietsenstalling om naar de supermarkt in de buurt te gaan. Van buiten is niet direct duidelijk hoe het gebouw er van binnen precies uitziet. Architect Van Leeuwen vertelt: “Het gebouw bestaat uit een aantal vleugels met ieder een eigen plek voor de leerlingen. Kleinschalige en herkenbare domeinen. Rond de leerpleinen is een mix van gevarieerde onderwijsruimten geprojecteerd. De vleugels zorgen voor een overzichtelijke en ‘leesbare’ opzet van het gebouw. In het hart van het gebouw bevindt zich de centrale circulatieruimte waar de verschillende functies samenkomen. Aan deze ruimte bevinden zich een aantal pauzegebieden. Geen grote centrale aula, maar juist een aantal kleinere ruimtes verspreid door het gebouw aan de gevels met veel daglicht en zicht op groen. Leerlingen vinden hierdoor elk hun eigen plek waar zij zich thuis kunnen voelen.”
Geen strak maatpak maar flexibel gebouw
Het nieuwe Rodenborch College is volgens Van Leeuwen vormgegeven als generiek – vrij indeelbaar – gebouw. “Het specifieke programma en de vertaling van de onderwijsvisie zijn zorgvuldig ingepast, maar kunnen in de toekomst eenvoudig worden gewijzigd. Het is geen strak maatpak gericht op de vraag van vandaag, maar juist een flexibel gebouw voor morgen en overmorgen. Op de begane grond zijn de gemeenschappelijke vakken, zoals kunst, biologie, natuurkunde en scheikunde en het technasium gelegen. Als etalage richting de openbare ruimte èn met een directe verbinding naar plekken waar buiten les gegeven kan worden. Op de verdiepingen zijn de lokalen als een flexibele ring aan de gevels geprojecteerd. Toekomstige wijzigingen in de omvang van de domeinen zijn zo goed op te vangen.”
Het gebouw is geen grote doos, benadrukt Van Leeuwen. “Integendeel! De vleugels met verschillende richtingen geven het gebouw juist een informeel en frivool karakter. Een intelligent systeem op een strak stramien zorgt voor repetitie. Afhankelijk van het programma en de daglichtbehoefte zullen de invullingen verschillend worden vormgegeven. Dit leidt tot verrassende uitzonderingen en variatie in de gevels.”
Kritische punten zorgden voor vroege montage
Al in een vroeg stadium is Janse Afbouw, Gyproc Professional, uit Hedel betrokken bij de uitwerking van de binnenafbouw, aldus directeur Patrick Janse. “In goed overleg met onze opdrachtgever Burgland Bouw zijn wij al snel gaan kijken naar de kritische punten waar de Metal Stud-wanden van Gyproc en de installatietechniek elkaar kruisten. Door deze kritische punten zijn wij al in een vroeg stadium de Gyproc-wanden gaan monteren, zodat wij geen hinder hadden van de techniek en de techniek toch conform de planning gemonteerd kon worden. Mede door deze actie hebben wij de Gyproc-wanden kunnen bouwen conform de eisen van Gyproc Nederland.”
Vervolgens heeft het afbouwbedrijf uit Hedel de engineering opgepakt van de overige Gyproc-wanden en -plafonds. “In de wanden en de hangwanden komen veel ronde aansluitingen voor. We hebben hiervoor op onze eigen cnc-machine heel wat schenkels gemaakt om een strak resultaat te krijgen. We hebben overigens een eigen cnc-machine in onze werkplaats, omdat we niet afhankelijk willen zijn van anderen.”
Daklichten met de uitstraling van een ellips
Janse Afbouw heeft vrijwel alleen maar maatwerk geleverd, stelt Janse. Met veel complexe detailleringen. Als voorbeeld noemt hij de daklichten die het afbouwbedrijf in het atrium heeft gemaakt. “Dat is echt een kwestie van niets iets maken. De zes daklichten hebben allemaal een andere vorm. Ze hebben de uitstraling van een ellips. Deze hebben we ook zelf met behulp van onze cnc-machine.” Janse geeft een uitleg over de opbouw van de daklichten: “Ze bestaan uit schenkels, een dubbel Metal Stud(R)-frame en 6 mm buiggips. Dit hebben we aan het bouwkundig plafond gemonteerd. De sausklare afwerking door het aanbrengen van buigbare flexcorners was mede door het goede ontwerp en de juiste uitvoering op een eenvoudige manier op het gewenste niveau te krijgen. Nadat de daklichten waren geschilderd, begonnen wij aan het systeemplafond met een inleg Gyproc Rigitone-platen. Alles werd gemonteerd op een steiger van 16 meter hoogte met een oppervlakte van 360 m². Er was een strakke planning, maar door de juiste samenwerking is alles binnen de gestelde tijd gerealiseerd. De steiger in het atrium moest namelijk zo spoedig mogelijk worden verwijderd voor de vervolgwerkzaamheden van de trappen en balustrades.”
Trappen vormden technische uitdaging
De trappen en vooral de balustrades vormden een volgende technische uitdaging voor Janse Afbouw, vertelt de directeur. “Vooral de hoogte van de koven was een dingetje. En daarnaast de overgang van het geperforeerde gips naar het standaard gips. De balustrades zijn aan één zijde op de rechte delen volledige bekleed met de 12,5 mm dikke stootvaste DuraGyp-plaat en op de ronde delen met 6 mm buigbaar gips. Dit hebben we op een Metal Stud-frame gemonteerd. De andere zijde van deze trappen en balustrades hebben we afgetimmerd met houten panelen die tevens een akoestische werking hebben. Rondom deze trappen en balustrades bevinden zich 1070 m² Gyproc Rigitone 12-20/66 met Activ’Air.”
Voor de muzieklokalen op de begane grond golden uiteraard strenge akoestische eisen. Voor de opbouw van de wanden heeft Gyproc Nederland advies uitgebracht aan Janse Afbouw. Accountmanager Mark Verhoeven van de fabrikant uit Vianen legt uit: “Wij hebben al in een vroeg stadium advies afgegeven over de opbouw van de Gyproc wanden. Dit is vastgelegd in een Gyproc Projectdetailboek waardoor alle partijen op de hoogte zijn van de eigenschappen van de wanden. In het voortraject hebben we regelmatig contact gehad met Janse Afbouw en tijdens de uitvoering hebben wij in samenspraak met het afbouwbedrijf uit Hedel diverse keren het werk geïnspecteerd.”
Strenge akoestische eisen voor de gymzalen
Zoals eerder genoemd is het Rodenborch College een school waar sport een grote rol vervult. Vandaar ook de twee sporthallen met in totaal zes gymzalen. Voor de gymzalen golden ook strenge akoestische eisen, vertelt Janse. “Om aan de benodigde akoestische eisen te voldoen – met name op het gebied van nagalmreductie – hebben we gekozen voor een dubbelskelet wand, opgebouwd met de stootvaste DuraGyp-plaat van Gyproc, glaswol, firetdoek en een geperforeerde plaat. Deze plaat komt uit de collectie akoestische panelen van Steward. Een speciale lakwerking sluit de openingen volledig, met een glad resultaat.”
Omgekeerde werkvolgorde
Daar waar projecten in een verstedelijkte omgeving vaak logistieke uitdagingen opleveren, was dit voor wat betreft de afbouw van het Rodenborch College geen probleem, stelt Janse. “De school is op een voormalig braakliggend terrein gebouwd, we hadden dus alle ruimte om onze materialen op de juiste plek te krijgen. Wat wel logistiek opmerkelijk was bij dit project, was de omgekeerde volgorde waarin moest worden gewerkt. Deze volgorde was door de aannemer bepaald en had te maken met de levering van de vloer. Die kon namelijk alleen worden geleverd voordat wij aan de slag konden. Daarom moesten wij werken op de al gelegde, afgedekte vloer. Dat heeft echter geen problemen opgeleverd.”
Verhoeven van Gyproc is enthousiast over het eindresultaat. “Janse Afbouw heeft mooi werk geleverd met onze producten. Het plafond met erin verwerkt de daklichten en onze Rigitone geperforeerde platen is echt een plaatje geworden, net als de vele ronde wanden die zijn toegepast.” De directeur van Janse Afbouw is trots. “We hebben heel wat grotere projecten gedaan, maar bij dit project kwamen we voor heel wat uitdagingen te staan. De detailleringen die in elkaar overlopen, de complexiteit van de maatvoeringen, de complexiteit van het geheel maken het een project dat wij met recht als showcase kunnen gebruiken. Alles paste, overal waar het rond loopt of schuin afloopt. De koven, de schenkels, de daklichten. Alles superstrak. Dat is echt kicken!”
Bouwpartners
Opdrachtgever: Rodenborch College, Rosmalen
Architect: RoosRos Architecten, Oud-Beijerland
Aannemer: Burgland Bouw, Dodewaard
Fabrikant wanden: Gyproc Nederland, Vianen
Fabrikant geperforeerde plafonds: Gyproc Nederland, Vianen
Fabrikant plafonds: Knauf Insulations, Gilze
Montage wanden en plafonds: Janse Afbouw Hedel
Foto’s Janse Afbouw Hedel