Distributiecentrum is een echte bouwteamprestatie

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Op bedrijvenpark Laarakker in Haps zijn in dik twee jaar tijd twee enorme nieuwe distributiecentra gebouwd: Nabuurs I en II. Daar waar distributiecentra zich in de regel niet onderscheiden door een spannende architectuur – blokkendozen van dertien in een dozijn – vallen de naar de eigenaar Nabuurs vernoemde centra op door de glooiende, ronde vormen bij de entree. De succesvolle bouw is volgens Richard Uitzinger, projectleider bij G&P Afbouw uit Etten-Leur, het resultaat van een goede samenwerking. “Het is met recht een bouwteamprestatie.”

Buiten wordt de beplanting aangeplant, binnen worden de laatste puntjes op de ‘afbouw-i’ gezet. Zo’n vijftig meter van het distributiecentrum (DC) Nabuurs I is Nabuurs II verschenen. Het nieuwe gebouw van het familiebedrijf Nabuurs – tevens eigenaar van bedrijvenpark Laarakker waar Nabuurs I en II zijn gesitueerd – is erg duurzaam, het heeft het BREEAM Very Good-label ontvangen. Het label is onder andere te danken aan de toepassing van elektrische klimaatinstallaties en warmtepompen. Ook het gebruik van duurzame materialen speelt hierbij een rol. Als MetalStudwanden zijn Gyproc ECO D-wanden toegepast. Deze hebben een kern van gips en een ommanteling van een Gyproc A-plaat en een DuraGyp standaardplaat, beide van gerecycled karton. De toegepaste Rockfon Krios-plafondpanelen zijn volledig recyclebaar en Cradle to Cradle gecertificeerd. Met het Rockcycle-programma van de producent uit Roermond worden oude plafondpanelen retour genomen. Hiervan worden nieuwe steenwolproducten gemaakt, waardoor er sprake is van een gesloten kringloop.

 

Korte lijnen tussen de betrokken partijen

Hoofdaannemer van beide distributiecentra is Heembouw Bedrijfsruimten Zuid uit Breda. Werkvoorbereider Dennis van Agtmaal vertelt dat de korte lijnen tussen de betrokken partijen voor een goede samenwerking hebben gezorgd. “Het is een groot voordeel dat Heembouw een apart architectenkantoor heeft, Heembouw Architecten uit Roelofsarendveen. Het komt wel eens voor dat architecten en aannemers elkaar niet begrijpen, bijvoorbeeld omdat een ontwerpdetail in de praktijk moeilijk uitvoerbaar is. De architecten van Heembouw Architecten denken net als aannemers. Dat werkt gemakkelijk”, legt hij uit, voordat hij zich verontschuldigt. Hij moet door naar het volgende project.

Het ontwerp van Heembouw Architecten heeft geleid tot een distributiecentrum met een oppervlakte van 27.900 m², inclusief een mezzanine van 3.800 m² en een kantoorruimte van 2.000 m². Heembouw Architecten heeft het DC ontworpen met het oog op maximale efficiëntie en functionaliteit. De lay-out is geoptimaliseerd voor een soepele logistieke operatie, met ruime opslagfaciliteiten en moderne kantoorruimtes. Het pand biedt daarnaast een lichte en inspirerende werkomgeving voor het personeel. Huurder Footlocker bedient vanuit dit geavanceerde distributiecentrum en het achterliggende pand haar Europese klanten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een volledig geautomatiseerd orderpicksysteem. Dit systeem stelt de distributeur van sneakers en sportkleding in staat om producten efficiënt en snel te distribueren en zo de groeiende vraag in de markt te beantwoorden.

 

Leidende partij in de Leanplanning

De rondleiding wordt voortgezet door Richard Uitzinger, projectleider bij G&P Afbouw. Het afbouwbedrijf uit Etten-Leur is verantwoordelijk geweest voor de montage van de (glazen) wanden en de plafonds. “Wij zijn erg vroeg in het proces bij het project betrokken. Hierdoor hebben we goed kunnen sparren met Heembouw en ook met de andere onderaannemers. We hebben gewerkt met een Leanplanning, waarbij wij de leidende partij waren. Het was fijn dat we dit spelletje al eerder hadden gedaan bij de bouw van Nabuurs I en bij andere projecten  voor Heembouw. Hierdoor konden we goed overleggen met bijvoorbeeld de installateur om de werkvolgorde te bepalen. Je hebt immers al een goede connectie, dan wordt een voorstel eerder geaccepteerd. Elke ochtend leidden Walter Vijfwinkel en Lars Koelewijn zogenoemde startdaggesprekken met de onderaannemers. Deze waren  bedoeld om vooruit te kijken om eventuele knelpunten voor te zijn”, legt hij uit.

 

Spectaculaire hoge glazen wanden

Binnen elk project zijn er altijd wel kleine of grote tegenvallers waar de bouwpartijen mee te maken krijgen. Voor G&P Afbouw was dat de levering van de spectaculair hoge glazen wanden. “Voor de transparantie binnen het gebouw hebben we heel wat glazen wanden geleverd en gemonteerd. De opdrachtgever wilde dat de directie op de bovenste verdieping vanuit het kantoor de distributieruimte in kon kijken. Om dit mogelijk te maken hebben we glazen wanden van de vloer tot aan het dak gemonteerd. De complete glazen corridor bestond uit wanden met een hoogte van 5,60, de totale hoogte van de twee verdiepingen betrof 9 meter in het zicht. In Europa zijn slechts twee fabrikanten die glazen wanden met deze afmetingen kunnen leveren, één in Duitsland en één in Italië. Wij hadden voor de Italiaanse fabrikant gekozen. Alles was goed ingemeten en de productieplanning was bepaald, waardoor de wanden op tijd geleverd konden worden. Door een defect onderdeel in de productie lag het werk in de fabriek echter twee weken stil. Het transport werd uitgesteld en de wanden konden pas een kleine vier weken later worden geleverd. Op zo’n moment kom je erachter dat het goud waard is om met betrouwbare en meedenkende partners samen te werken. Samen met Heembouw hebben we een oplossing kunnen vinden en de planning aan kunnen passen op een manier dat de bouw geen vertraging op zou lopen.”

 

Projectleider net een voetbaltrainer

Uitzinger kijkt af en toe kritisch naar boven, naar het plafond. “Als projectleider kom ik twee à drie keer per week op het werk. Dan kijk ik regelmatig hoe de jongens het hebben uitgevoerd. Af en toe voel ik me in mijn rol als projectleider net een voetbaltrainer. Als het goed gaat, dan ligt het natuurlijk aan de spelers, in ons geval de monteurs. Maar als het slecht gaat, ben ik als trainer/projectleider de Sjaak. Kijk, een complete 10 – het perfecte werk – hebben we nog nooit gescoord, dat is eigenlijk het onhaalbare. Maar wat ik hier zie, is topwerk. De Rockfon Krios A15 plafondpanelen – in totaal 1500 m² – zijn goed gemonteerd. We hebben het Chicago Metallic 2750 systeem gebruikt. Dat is een T15-profiel waardoor het ophangsysteem meer gedistingeerd is. Het zijn voor dit soort gebouwen gangbare panelen. Ze hebben een hoge geluidsabsorptie, klasse A, en zijn eenvoudig met inbouwmodules te monteren”, aldus de projectleider.

Hij vervolgt met te zeggen dat G&P Afbouw lering had getrokken uit het werken aan Nabuurs I. “Elk project wordt goed geëvalueerd. Hoe is de communicatie tussen de partijen geweest? Is de aanvoer van de materialen goed geweest? En wat kan er bijvoorbeeld qua montage beter? Bij Nabuurs I hadden de monteurs er last van dat de koven eigenlijk iets te dicht bij de buitenpui waren getekend. Hierdoor konden ze niet comfortabel de hoogwerker gebruiken. Bij Nabuurs II hebben we meer ruimte ingepland, waardoor er wel gemakkelijk met een hoogwerker kon worden gewerkt. Ik denk dat Nabuurs II een 8,6 als beoordeling verdient”, legt Uitzinger uit.

 

Eindresultaat is kicken

Elk project heeft – ondanks dat vrijwel elk afbouwbedrijf in alle bescheidenheid zal beweren dat het standaardwerk is – wel een of meerdere technisch vernuftige oplossingen of uitvoeringen. Zo ook bij Nabuurs II, blijkt na lang navragen. Uitzinger: “De trap bij binnenkomst leverde wat denkwerk op. Qua werkvolgorde en qua uitvoering. Wij hebben de wanden gemonteerd, waarna de trap is geplaatst. We hebben toen ook alvast het systeemplafond gemonteerd, waardoor we alles met een hoogwerker konden doen. Anders had een steiger over de trap worden gebouwd, hetgeen onmogelijk leek.”

De hoogte van de trap leverde bij de uitvoering een uitdaging op, aldus de projectleider van G&P Afbouw. “Door de hoogte moesten de wanden twee keer worden gekoppeld. De afschoren zijn boven het plafond gelegd. Als je het eindresultaat ziet, is dat echt wel even kicken”, zegt Uitzinger trots.

Die trots geldt ook voor het totale werk en de totale ploeg. “Zeker voor G&P Afbouw. Iedereen bij ons op kantoor heeft meegewerkt aan dit project, van de calculator, de werkvoorbereider tot en met de monteurs. Dan merk je dat er mee wordt geleefd en dat iedereen trots is op dit werk. In feite hebben we in krap drie jaar tijd met Nabuurs I en II twee van dergelijke projecten opgeleverd. Mooi toch?”

 

Bouwpartners

Opdrachtgever: Nabuurs DC Haps, Haps

Aannemer: Heembouw Bedrijfsruimten Zuid, Breda

Architect: Heembouw Architecten, Roelofarendsveen

Fabrikant wanden: Gyproc Nederland, Vianen

Fabrikant glazen wanden: IGBS Interior Glass Solutions, Veenendaal

Fabrikant plafonds: Rockfon, Roermond

Montage wanden en plafonds: G&P Afbouw, Etten-Leur

 

Foto’s Lucas van der Wee