Slapen in luxe in een oude telefooncentrale in Roermond

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Het Van der Valk TheaterHotel De Oranjerie in Roermond is ingrijpend gerenoveerd. De theaterzaal en de omliggende ruimtes zijn vernieuwd. Bovendien is de naast gelegen voormalige telefooncentrale – het KPN-gebouw – bij het bestaande pand betrokken en getransformeerd in een luxe boutiquehotel, voorzien van zwembad, wellness- en fitnessruimte. Een megaklus naar een ontwerp van QMVH Architectuur, waar een groot deel van de afbouw is uitgevoerd door Plabos Afbouwsystemen.

In de serre zit een aantal mensen in een bleek zonnetje achter het glas een kop koffie te drinken. Bij binnenkomst wordt de bezoeker al een glimp gegund van het Cerise Grandcafé, een ruimte die grandeur uitstraalt. Zwart-witte marmeren vloer, gouden kroonluchters aan een zwart plafond, zwarte trappen en een zeven meter hoge groene wand als afsluiting van het theaterdeel. Aan de overzijde van die groene wand straalt licht in een volgende ruimte. Hier worden de laatste etenswaren van het ontbijtbuffet opgeruimd. Ook hier een prachtige marmeren vloer en gouden accenten, deze keer in combinatie met crème-witte elementen en een crèmekleurig plafond. Terug in het Cerise Grandcafé lopen links en rechts van de bar een trap naar de videverdieping. Hier voert ook zwart de boventoon. Zie hier een deel van het resultaat van de ingrijpende renovatie die het Van der Valk TheaterHotel De Oranjerie in Roermond heeft ondergaan.

 

Rijke geschiedenis van theaterzaal De Oranjerie

De theaterzaal De Oranjerie werd in 1973 geopend. In de rijke geschiedenis van de zaal zijn optredens en voorstellingen te vinden van een keur aan nationale en internationale artiesten. In 1995 neemt Van der Valk Hotel De Oranjerie de exploitatie over van de gemeente Roermond. De hotelketen laat het pand renoveren en integreert de theaterzaal in een hotel. Het resultaat is een theater, een hotel met 102 kamers, 12 vergaderzalen en 2 horecaruimtes. In 1998 werd de Oranjerie heropend, de naam werd veranderd in TheaterHotel De Oranjerie.

Een aantal jaren geleden werd duidelijk dat het pand toe was aan een grondige renovatie. Te beginnen bij de theaterzaal. QMVH Architectuur uit Venlo tekende voor het ontwerp van de nieuwe theaterzaal. “De theaterzaal is volledig gestript en opnieuw opgebouwd, inclusief alle technieken en installaties, de klimaatbeheersing en het interieur”, vertelt Sjoerd Karis, projectleider bij QMVH Architectuur. “Een van de grote uitdagingen binnen het ontwerp was de kelder. Daar moest een multifunctionele zaal komen, geschikt voor cabaretvoorstellingen en popconcerten. In het theater hebben wij een verstelbare vloer in het ontwerp opgenomen. Er is een betonnen bak gemaakt waar de stoelliften en de orkestbakliften zijn geplaatst. Om die betonnen bak te kunnen maken, moest eerst 500 m³ worden afgegraven. Het nieuwe theaterpodium is 350 m² groot, maar door de beweegbare vloer in de hoogste stand te zetten, wordt een podium van maar liefst 650 m² verkregen. Er zijn in totaal 11 liften geplaatst en onder de liften kunnen stoelen worden opgeslagen, echt multifunctioneel dus.”

 

Meervoudige opdracht voor architectenbureau

Het architectenbureau uit Venlo kreeg een meervoudige opdracht van opdrachtgever Luiten Van der Valk Beheer. Projectleider Karis: “Wij hebben met Luiten Van der Valk Beheer al meerdere projecten mogen realiseren. In 2016 zijn we benaderd om naast de theaterzaal ook een ontwerp voor het aangrenzende restaurant en keuken te maken. Een aantal jaren daarvoor had de Van der Valk Groep de oude telefooncentrale gekocht, het KPN-gebouw dat naast het TheaterHotel De Oranjerie ligt. Wij kregen de opdracht om een ontwerp te maken voor de transformatie naar een luxe boutiquehotel, dat bij het huidige theaterhotel werd betrokken. Het gebouw moest worden getransformeerd met behoud van het oorspronkelijke karakter. We hebben tevens een verbinding tussen het bestaande hotel en het voormalige KPN-gebouw, zodat de gasten die gebruik willen maken van de faciliteiten – de wellness, het zwembad en de fitnessruimte in het boutiquehotel en het restaurant en de ontbijtzaal in het bestaande hotel – droog kunnen oversteken. Het is een transparante verbindingsgang geworden die aansluit op beide gebouwen, zonder deze aan te tasten, in combinatie met een nieuwe inrichting van het buitenterrein.”

 

Beschermd stadsgezicht

Lopend door de verbindingsgang komen gasten aan bij de ingang van de voormalige telefooncentrale, die volledig in oorspronkelijke staat behouden is gebleven. “Het pand heeft een historisch karakter en is beschermd stadsgezicht. Dat leverde voor ons enkele beperkingen op. We hebben ervoor gezorgd dat alle buitenkozijnen zijn vervangen naar hun originele vorm en indeling. De enige wijziging die we mochten aanbrengen, was om daglichttoetreding op de hotelkamers te creëren. Dit hebben we gedaan door op de tweede verdieping elke hotelkamer te voorzien van een grote dakkapel. Hiermee is ook de bewegingsruimte rondom het tweepersoonsbed in de kamers op die verdieping te optimaliseren”, legt Karis uit.

In het voormalig KPN-gebouw zijn 44 kamers over drie bouwlagen gerealiseerd. De kamers hebben veelal verschillende plattegronden. Die diversiteit heeft te maken met de bepalende vorm van de plattegronden en de doorsnede van het gebouw, zegt de projectleider. “Het pand heeft namelijk een duidelijke betonnen structuur die we wilden behouden. Dat maakt dat er meerdere type kamers zijn ontstaan, elk met een eigen invulling, die op een heldere wijze de structuur volgen.” Een rondleiding door het nieuwe boutiquehotel laat een aantal verschillende type kamers zien. Pièce de résistance is de suite op de bovenste verdieping. Tegenover het kingsize bed is de badkuip opgesteld, achter de wand is een grote inloopdouche en een sauna.

 

Lift grootste uitdaging

Bij binnenkomst van het boutiquehotel kan de lift worden genomen naar de hotelkamers op de bovenliggende verdiepingen. Die lift leverde de grootste uitdaging op voor het architectenbureau uit Venlo. “In het originele pand was geen liftvoorziening. Voor een hotelfunctie is die uiteraard wel noodzakelijk. Uiteindelijk hebben we een mooie manier gevonden om de lift in te passen in het historische gebouw. We hebben een glazen liftschacht toegepast. Hierbij hebben we de originele entree kunnen behouden.”

Er wordt op sommige plaatsen nog volop gewerkt in de voormalige telefooncentrale. Onder andere in het wellnessgedeelte en het zwembad. “Het zwembad was vooral constructief een uitdaging om het in het gebouw in te passen”, legt Karis uit. “Meerdere studies zijn eraan gewijd om de optimale plek vast te kunnen stellen. Uiteindelijk is het zwembad half verdiept tussen kelder en begane grond gepositioneerd.”

 

Kleurrijke plafondpanelen

Zoals vermeld wordt in het zwembad nog volop gewerkt. De plafondpanelen zijn wel al gemonteerd. Een klus van Plabos Afbouwsystemen uit Beek. “In het zwembad hebben we Rockfon Mono Acoustic panelen gemonteerd, die in de kleur RAL 7021 zijn gespoten. Een van de vele producten van Rockfon die we in het oorspronkelijke gebouw en in het boutiquehotel hebben toegepast. Wij zijn Rockfon Plafond Partner en passen vanzelfsprekend deze producten toe. In het nieuwe hotel hebben we ook de kleuren Sandelwood en Clay uit de Rockfon Color-all collectie toegepast”, vertelt René Houtvast, bedrijfsleider bij Plabos Afbouwsystemen. Houtvast gaat voor bij de rondleiding. In de transparante verbindingsgang van het oude KPN-gebouw naar het bestaande theatergebouw is direct al een voorbeeld te zien. “Hier hebben we Rockfon Color-all-in de kleur Charcoal gemonteerd, de zwarte kleur die we in De Oranjerie veelvuldig tegenkomen”, legt hij uit.

Daarmee heeft de bedrijfsleider van Plabos Afbouwsystemen niets teveel gezegd, want de zwarte kleur overheerst in het Cerise Grandcafé. Houtvast wijst naar de plafonds van de videverdieping. “Daar zat eerst een lichtstraat. Deze hebben we dichtgemaakt en gipskaders aangebracht. Waar staal liep, hebben we de plafondpanelen gemonteerd. Bovendien hebben we nieuwe voorzetwanden gemonteerd, alles in het zwart. Dat leverde toch wel een uitdaging op. Het monteren in een donkere omgeving, terwijl je ook rekening moet houden met strijklicht. Maar het resultaat is prima”, zegt hij bescheiden. De trap heeft het afbouwbedrijf met gips bekleed en op kleur gebracht. Vervolgens zijn led-stroken aangebracht voor de verlichting. Houtvast wijst naar boven. “De plenumafzuiging door middel van onderbroken kanthout hebben we ook aangebracht.”

De ontbijtzaal heeft een totaal andere sfeer, gecreëerd door een ander kleurgebruik. Hier overheersen crème, wit en goud. “Het plafond bestaat uit Rockfon Color-all panelen in de kleur Hemp. In de keuken hebben we Rockfon CleanSpace Pro gemonteerd”, vertelt Houtvast.

 

Rondingen van gips

De in 2023 geopende nieuwe theaterzaal had ook gevolgen voor de indeling van het grandcafé, gaat Houtvast verder. “De wand tussen de theaterzaal en het grandcafé hebben we een stuk naar voren gehaald. De rondingen hebben we van gips gemaakt en de hele wand is in de groene kleur Sage uitgevoerd. De hoogte van de wanden en de plafonds – de ruimte is 7 meter hoog – leverde een kleine uitdaging op. Verder was het een soepel project waar we heel veel gips hebben toegepast.”

Als voorbeeld laat hij het plafond van de theaterfoyer zien. “Hier zitten heel wat vierkante meters gips in.” Houtvast gaat voor naar de laatste stop van de rondleiding, de artiestenfoyer. “Vorige week zat Huub Stapel hier nog. Youp van ’t Hek was er een tijd geleden en binnenkort komt Jochem Meyer. Als ze naar boven kijken, zien ze de Rockfon Color-all panelen in de groene kleur Sage, een mooie rustige kleur.” Na een blik in de kleedkamers – de deuren laten sporen zien van artiesten die blijkbaar niet tevreden waren over hun performance – is een eind gekomen aan de rondleiding die een beeld gaf van de ingrijpende renovatie en transformatie die het Van der Valk TheaterHotel De Oranjerie heeft ondergaan.

 

Bouwpartners

Opdrachtgever: Luiten Van der Valk Beheer, Waalre

Architect: QMVH Architectuur, Venlo

Aannemer: Van Heur Bouw & Onderhoud, Kelpen-Oler

Fabrikant plafonds: Rockfon, Roermond

Fabrikant wanden: Gyproc, Vianen

Montage plafonds en wanden: Plabos Afbouwsystemen, Beek

 

Foto’s Lucas van der Wee