Transparante en ­eigentijdse uitstraling voor IGS GeboJagema

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Het interieur van het bedrijf IGS GeboJagema in Eindhoven heeft een transformatie ondergaan naar de moderne tijd. Door de toepassing van veel glas en het doorbreken van bouwkundige wanden heeft het gebouw een transparante en eigentijdse uitstraling gekregen die goed past bij een bedrijf dat wereldspeler is in zijn vakgebied. Doordat de opdrachtgever veel vertrouwen gaf, konden interieurarchitect en afbouwbedrijf hun visie voor het gebouw realiseren.

“De opdracht was eigenlijk alleen om eens te kijken naar de entreehal. Maar wat wij altijd als eerste doen is onze visie geven op een gebouw. Hoe voelt het als je als bezoeker binnenkomt? Dat gaat ook over de identiteit van het bedrijf.” Met deze woorden legt Jacco Selles, architect bij Burobas uit Eindhoven, de belangrijkste uitdaging voor het renoveren van de ontvangstruimte van IGS GeboJagema uit. Het bedrijf uit Eindhoven maakt mallen voor de medische industrie en is op dat vlak een wereldspeler. Selles vertelt dat de status van IGS GeboJagema en de entree van het bedrijfspand niet bij elkaar pasten. “Als wij aan een project beginnen, maken we eerst foto’s en houden we de opdrachtgever als het ware een spiegel voor. Je kwam hier binnen en je liep meteen tegen een grote trap op met daarachter een dichte deur. De ruimte straalde niet uit dat je bij een bedrijf binnenliep dat wereldwijd op hoog niveau zaken doet. Gelukkig hebben we de directie van dit feit kunnen overtuigen en zijn we vervolgens aan de slag gegaan met ons ontwerp.”

Philips-gebouw

Het voormalige Philips-gebouw op de kop van de John F. Kennedylaan waarin IGS GeboJagema gevestigd is, is voor veel Eindhovenaren bekend. Interieurarchitectenbureau Burobas ontwierp er een nieuw interieur voor. IGS GeboJagema wilde een presentatie- en ontvangstruimte combineren met werk- en overlegplekken, waarin klanten kunnen verblijven tijdens hun bezoek aan de fabriek. De ontvangstruimte is een grote foyer geworden. Om deze ruimte te creëren, waren flinke bouwkundige ingrepen nodig, vertelt Selles. “De wanden in de ontvangsthal hebben we doorgebroken, waardoor een veel groter ontvangstgebied is ontstaan. Het beveiligde gebied is wat verder naar achteren geplaatst, zodat er meer plaats is voor ontmoeting en overleg.”
Daarnaast wilde de ontwerper van Burobas de zichtlijnen zoveel mogelijk open laten om een ruimtelijk effect te creëren. “We hebben veel glazen wanden toegepast, omdat dit zorgt voor openheid, verbinding en de toetreding van voldoende daglicht. Daarnaast wilden we vermijden dat het allemaal hokjes zouden worden.” De glazen wanden in het project zijn de Slimline Clearvision Systeemwanden en werden gemonteerd door Verwol Complete Interieur Realisatie uit Opmeer. “We hebben vanuit andere projecten ervaring met deze wanden. Ik vind vooral de ranke profielen erg mooi.” Gerrit van Eck, uitvoerder bij het bedrijf uit Opmeer, vertelt hoe de profielen van de glazen wanden zo strak mogelijk gehouden worden. “De profielen die we gebruiken, zijn zo smal mogelijk en zitten alleen aan de vloeren, wanden en deuren. Tussen de wanden verticaal zie je helemaal geen profilering, omdat we werken met een heel smal doorzichtig biesje dat je bijna niet ziet.” 

Doorkijkjes

Overal in het bedrijf vallen de doorkijkjes op naar de productiehal in hetzelfde pand. Volgens Selles hebben ze een duidelijke functie. “We hebben het mogelijk gemaakt van buiten naar binnen te kijken, in dit geval letterlijk. Omdat het hart van het bedrijf achter gesloten deuren verscholen ligt, hebben we dit deel zichtbaar gemaakt door grote en kleine doorbraken te maken in de bouwkundige schil tussen de ontvangstruimte en de fabriek. Op deze schil hebben we het verhaal van IGS afgebeeld door middel van een 70 meter lange print en glazen kubussen waarin een aantal IGS-producten tentoongesteld zijn. Op diverse plekken zijn loungehoeken gemaakt om even rustig te kunnen werken of overleggen.” Vanuit IGS GeboJagema was er veel vertrouwen, nadat het Burobas gelukt was de directie te overtuigen. “Er werden bijna geen eisen gesteld vanuit de opdrachtgever. Wel waren er beperkingen in de zin van het budget. We wilden heel veel vierkante meters met het beschikbare budget aanpakken.” 

Beschrijfbaar glas

Om de akoestiek in de directiekamers te optimaliseren, gebruikte Verwol dikke glaswanden, vertelt Van Eck. “De glaswand in de directiekamers is dubbellaags glas en in totaal 100 mm dik, daardoor heb je weinig last meer van geluid buiten het kantoor. In de overige kantoren gebruikten we glazen wanden van 30 mm. Daarnaast hebben we in verschillende kantoren nog stoffen Absorlux-panelen gebruikt om de akoestiek te verbeteren. Die zijn in de glazen wand verwerkt op geperste houten plaat en steken aan beide kanten nog 40 mm uit.” Verwol Complete Interieur Realisatie uit Opmeer was ook verantwoordelijk voor de montage van de dichte systeemwanden, de Absorlux Akoestische panelen en het beschrijfbare glas. Van Eck: “Dat beschrijfbare glas is onder meer toegepast in de vergaderzaal. Deze wand is van speciaal glas gemaakt en kan gebruikt worden als whiteboard.” 

Goed team

De plafonds in het gebouw zijn gemaakt door Engels Plafondbedrijf. Zij plaatsten een verdekt Rockfon Blanka-plafond van 600 x 600 mm, licht Selles toe. “Ik wilde graag dat ze zoveel mogelijk hele platen zouden gebruiken en dat de lijnen overal doorliepen. Dat was af en toe best nog even zoeken voor het plafondbedrijf.” Selles benadrukt dat de renovatie van IGS GeboJagema uitgevoerd werd door een goed team. “Iedereen in het project ging voor kwaliteit. En daarnaast waardeerde de opdrachtgever echt waar we mee bezig waren. Ze dachten mee in het werkproces en waar nodig werden ook offers gebracht. Zo moesten alle kantoormedewerkers tijdelijk van de begane grond naar de eerste verdieping verhuizen om de verbouwing mogelijk te maken.” 

Kantine

Die goede wil bij de opdrachtgever bleek ook uit het uitbreiden van de opdracht naar het restylen van de kantine. Selles: “Toen we hier voor het eerst binnen kwamen was het echt een kantine, precies zoals je je die voorstelt met lange tafels en veel licht. Nu heeft het een intieme horecasfeer die beter bij het bedrijf past, een prettige ontmoetingsruimte met veel ambiance. Het plafond in de kantine is vanwege het beperkte budget niet vervangen en de wandafwerking hebben we eenvoudig maar doeltreffend aangepast. Rond de keuken is gewerkt met een eenvoudige 15 x 15-tegel van Mosa in meerdere tinten zwart. De overige wanden zijn deels zwart geschilderd of beplakt met kurk.”

Bouwpartners:

Opdrachtgever: IGS GeboJagema, Eindhoven
Interieurarchitect: Burobas, Eindhoven
Fabrikant systeemwanden: Verwol Complete ­Interieur Realisatie, Opmeer
Montage systeemwanden: Verwol Complete ­Interieur Realisatie, Opmeer
Fabrikant plafonds: Rockfon, Roermond
Montage plafonds: Engels Plafonds, Beek en Donk