Transparantie zorgt voor verbinding bij bedrijfspand Van Iersel Geveltechniek

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Transparantie is het sleutelwoord bij de totstandkoming van het nieuwe bedrijfspand van Van Iersel Geveltechniek in Breda. Dit is het gevoel dat een bezoeker krijgt bij binnenkomst in het grote atrium met zicht op de productiehal. En het is de ervaring van de bij de bouw betrokken partijen. Het resultaat is er dan ook naar; een fascinerend lijnenspel aan de buitenkant van het pand door de aluminium lamellen aan de gevel en strakke plafonds in algemene ruimtes, kantoren en in de gangen.

Van een traditionele kantooromgeving naar een modern, licht en comfortabel nieuw bedrijfspand. Deze transformatie onderging Van Iersel Geveltechniek. Het bedrijf – sinds 1903 gespecialiseerd in de productie en montage van aluminium en stalen gevelelementen – voegde in het nieuwe bedrijfspand verschillende locaties samen onder één dak, zowel de kantoren als de productie. Daar waar de receptioniste eerst in een klein, afgesloten kantoortje huisde, zit ze nu centraal in de enorme entreeruimte met in het midden een drie verdiepingen hoog atrium. Ze moest naar eigen zeggen in het begin best wennen, maar wil nu niet meer anders. Ze geniet van de open, hoge ruimte. En van de rust, voegt ze eraan toe.

 

Geveltechniek centraal in het ontwerp

Het ontwerp van het nieuwe bedrijfspand aan de Nieuwe Bredase Baan is van architectenbureau Archifit. Centraal hierin staat de geveltechniek, de corebusiness van de opdrachtgever. “Uit gesprekken met opdrachtgever Ad van Iersel klonk trots door voor het eigen product. Deze trots hebben wij vertaald in de architectuur van het nieuwe bedrijfspand”, legt Berend Ten Hoopen uit, architect bij Archifit uit Schaijk. Hij vervolgt: “Door een ritmiek tussen open en gesloten te realiseren, ontstaat een visueel effect dat reageert op de beweging van de voorbijganger. Door de diepe aluminium lamellen – gemaakt door Van Iersel Geveltechniek – en het contrast tussen lichte en donkere kleuren is iedere hoek van het gebouw uniek en draagt het bij aan de hoogwaardige uitstraling van bedrijf. De gevel laat zien wat hierbinnen gemaakt wordt. ​​​​​​​In het midden wordt een volume gelift vanuit het geheel waardoor de entree wordt gevormd. Door deze entree geheel transparant uit te voeren ontstaat er een natuurlijke aantrekking voor de bezoeker van het gebouw. Direct aan deze entree ligt het atrium van het gebouw dat de verschillende verdiepingen met elkaar verbindt. Eén grote glazen pui in het atrium geeft vrij zicht op de achterliggende productiehal. Hiermee ontstaat er een visuele verbinding tussen het kantoor en de plek waar het product gemaakt wordt.”

 

Direct een klik met de opdrachtgever

Normaal gesproken schrijven meerdere interieurarchitecten in op een opdracht of worden meerdere bureaus benaderd. Voor het interieurontwerp van zijn nieuwe bedrijfspand ging Van Iersel echter anders te werk, vertelt Illse Withagen van het gelijknamige interieurarchitectuurbureau uit Breda. “Van Iersel had op internet gescrold en kwam bij onze website uit. Hij vond ons werk mooi en nam contact op. We hadden vrijwel direct een klik en we konden aan de slag”, aldus Withagen.

Van Iersel had volgens Withagen precies voor ogen hoe het interieur eruit moest komen te zien. “Hij was gaan golfen op Golfbaan Bernardus in Cromvoirt. Die sfeer sprak hem wel aan en hij vroeg mij om er te gaan kijken. Ik ben er gaan kijken en was wel onder de indruk. De ruimte was sfeervol, luxe en er was gebruik gemaakt van veel natuurlijke materialen en kleuren. Echt prachtig. Met wel een kanttekening; de ‘sophisticated’ uitstraling paste perfect bij de golfclub, maar past naar mijn mening niet bij een bedrijfspand, een pand waar het personeel zich ook op het gemak moet kunnen voelen. Daar moet het minder ‘high-end’ zijn. Maar de natuurtinten heb ik zeker opgenomen in mijn ontwerp, gecombineerd met de toepassing van metalen voor een industriële look.”

 

Samenspel tussen architect en interieurarchitect

Het interieurontwerp is ontstaan vanuit een samenspel tussen Withagen en  architect Ten Hoopen van Archifit. “Het interieurontwerp sluit perfect aan op ons ontwerp”, verduidelijkt Ten Hoopen. “Daarover hebben we ook regelmatig overleg over gevoerd. De basis is ons ontwerp. Zo is bijvoorbeeld de indeling van de entree ontstaan als een verbindingsbrug tussen het kantoordeel en de productieruimte door de enorme glazen wand en als centrale ruimte als verbinding tussen de twee kantoorvleugels. De transparantie tussen kantoor en productiehal wordt versterkt doordat in het ontwerp van Illse Withagen Interieurarchitectuur de trap aan de zijkant is gepositioneerd. Hierdoor heb je vrij uitzicht op de achterliggende ruimte”, legt hij uit.

De medewerkers van Van Iersel Geveltechniek kregen met een overgang te maken. Niet alleen een fysieke van de oude locaties en naar het nieuwe pand aan de Nieuwe Bredase Baan in Breda, maar volgens Withagen ook qua werkbeleving. “Het kantoorpersoneel was een traditionele kantooromgeving gewend. Veel afgesloten kantoorruimtes, weinig contact en interactie mogelijk. Ik heb in mijn ontwerp juist zo veel mogelijk openheid gecreëerd, laagdrempeligheid, uitnodiging tot samenwerking. Met uiteraard afsluiting en privacy voor de ruimtes die daarom vragen.”

 

Copy paste systeemplafondland

De overgang van traditioneel naar modern gold voor interieurarchitect Withagen onder andere ook voor de plafonds. “Nederland heeft een traditie waar het systeemplafonds betreft; allemaal 60 x 60 tegels en uiteraard wit. Nederland is wat dat betreft een ‘copy paste systeemplafondland’. Dit project vroeg echt om een andere oplossing”, stelt ze.

Voor die oplossing voerde Withagen overleg met de opdrachtgever en met Erik Borger, projectadviseur bij Knauf Ceiling Solutions uit Breda. “In maart 2020 zijn we om tafel gaan zitten om tot een invulling van het plafondplan te komen”, begint Borger zijn uitleg. “Ik heb in eerste instantie voor de algemene ruimtes, inclusief de entree, voorgesteld om plafondeilanden toe te passen. Uiteindelijk is uit esthetische overweging gekozen voor de huidige oplossing.

In het uiteindelijke ontwerp zijn vier verschillende soorten plafonds opgenomen. “Ik wilde in de entreeruimte en het werkcafé boven, de kantine, een stuclook. Een zo strak mogelijk plafond dus, maar wel aandacht voor de akoestiek. In de gangen had ik een industriële look voor ogen, metaalachtig. En voor de kantoren en de vergaderruimtes heb ik uiteindelijk toch voor een systeemplafond gekozen, vooral vanwege de akoestische eisen – hiervoor is een systeemplafond het meest geschikt – maar ook vanwege budget overweging. Dus toch een systeemplafond, maar dan in een aparte kleur en in niet-standaard afmetingen. En als laatste is er in de showroom een akoestisch spuitplafond toegepast, waardoor de hoogte in de ruimte behouden kon blijven, een industriële sfeer is gecreëerd en er toch een goede akoestiek in de ruimte is.”

 

Invulling plafonds

De ontwerpwensen van Withagen werden door projectadviseur Borger vertaald in de producten. “Het systeemplafond in de kantoren en de vergaderruimte is de Armstrong Perla OP 95, met een geluidsabsorptie van 95 procent. De panelen zijn toegepast in de afmetingen 600×1200 mm in een grijze kleur. Mooi is dat het paneel waarin de luchttoevoer is opgenomen, dezelfde kleur heeft. De entreeruimte en het werkcafé is voorzien van Eleganza Seamless Acoustics. Dit is een plafondsysteem met een 100 procent naadloze afwerking en een elegante fijn gestructureerde optiek. Dit plafond is niet alleen duurzaam, maar blijft bovendien langer wit en helder.  Het heeft de absorptieklasse A en biedt het beste van beide: een uitstekende akoestische controle en een prachtige monolithische afwerking”, aldus Borger.

Interieurarchitect Withagen wilde in het ontwerp ook metalen toepassen, om een industriële look te creëren. Dit komt onder andere tot uitdrukking in de metalen deur- en raamkozijnen van de glazen wanden van de kantoorruimtes. Maar ook door het plafond in de gangen. “Het lijkt wel een strekmetalen plafond, industrieel en verfijnd”, vertelt ze. “Het is echter niet een strekmetalen plafond”, antwoordt Borger. Het betreft het F-L 601-systeem van het Armstrong Metal Corridor productengamma. Het is een gangoverspannend systeem dat uit geperforeerde metalen panelen bestaat. Vaak wordt gekozen voor minerale panelen, maar die zijn kwetsbaar als de bovenliggende installaties moeten worden bereikt. In de gangen van het nieuwe pand van Van Iersel Geveltechniek is het plafondsysteem gecombineerd met een akoestisch vlies”, legt Borger uit.

 

Niet lullen, maar poetsen

Verhoeven Montage uit Heesch was verantwoordelijk voor de montage van de plafonds. Directeur Rob Verhoeven spreekt van een gemakkelijke montage. De montage van de systeemplafonds is voor ons een a-b-c-tje. En ook de montage van het metalen plafond in de gangen was vrij eenvoudig. Je zet de hoeklijnen uit en maakt de panelen op maat voor de montage. En we hadden een mooi treintje; de installateur ging voor en wij monteerden er de plafondpanelen achteraan.”

Tijdens de montage liep men tegen een probleem aan. Verhoeven vroeg advies aan Knauf Ceiling Solutions. Borger: “Experts van onze fabriek in Oostenrijk zijn naar Breda gekomen en hebben het issue verholpen.” “En dat ging als de brandweer”, vult Verhoeven aan. “En toen ze klaar waren, hebben ze ook nog geholpen van de montage, waardoor wij ons tijdverlies hebben kunnen inlopen. Die gasten waren echt van het ‘niet lullen, maar poetsen’-motto. Mooi dat we samen met de producent tot een oplossing zijn kunnen komen.”

 

Akoestisch plan klopt

Normaal gesproken komt het afbouwbedrijf na oplevering niet terug bij een project. Vanwege het interview is Verhoeven weer even in het pand waarvoor hij de afbouw heeft verzorgd. “Bij binnenkomst ervaar je direct de rust”, merkt hij op. “Dan merk je dat het akoestisch plan klopt. En dat hoor je ook terug van het personeel. Dat compliment telt, want de gebruikerservaringen zijn natuurlijk het belangrijkste.” Borger beaamt dit en merkt op: “Dat is ook de verdienste van interieurarchitect Illse Withagen. Zij kan zich goed verplaatsen in de gebruiker van een pand en ontwerpt op basis daarvan het interieur.” Withagen roemt de samenwerking tussen de verschillende partijen. “Wij hebben van opdrachtgever Van Iersel de vrije hand gekregen in het bedenken van de oplossingen. Dat wilde hij bij de experts neerleggen, die hebben er immers verstand van, zo luidde zijn redenatie. En doordat wij in alle fases in het proces volledige transparantie naar elkaar toe hebben gehad, zijn we gezamenlijk tot dit mooie eindresultaat gekomen.”

 

Bouwpartners

Opdrachtgever: Van Iersel Geveltechniek, Breda

Architect: Archifit Architecten, Ingenieurs en Bouwbegeleiders, Schaijk

Interieurarchitect: Illse Withagen Interieurarchitectuur, Breda

Aannemer: Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling, Schaijk

Fabrikant plafonds: Knauf Ceiling Solutions, Breda

Fabrikant wanden: Knauf, Utrecht

Montage plafonds en wanden: Verhoeven Montage, Heesch

 

Foto’s Sonnega