Kantoor Microsoft zit tjokvol geavanceerde sensoren

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Microsoft heeft zijn kantoor op Schiphol in 2018 volledig gerenoveerd. Het nieuwe kantoor van het Amerikaanse bedrijf zit tjokvol met geavanceerde sensoren die geïntegreerd moesten worden in de klimaatplafonds. Dat, de omvang van het project en de snelle bouwtijd, waren de belangrijkste uitdagingen voor Verwol Complete Interieurrealisatie uit Opmeer, dat voor dit project de rol van hoofdaannemer had.

Het verbouwde kantoor The Outlook van Microsoft op Schiphol is eind oktober 2018 geopend. Concentratieruimtes, loungebanken, belruimtes, stiltezones, yogaruimtes, een restaurant met koffiebar en slimme technologie moeten ervoor zorgen dat de werknemers van de Amerikaanse techgigant hun werkdag aangenaam kunnen doorbrengen. Het gebouw met een vloeroppervlak van 8000 m2 is volledig gerenoveerd, vertelt Jort Lieman, marketingmanager van Verwol Complete Interieurrealisatie uit Opmeer. “Bij de renovatie hebben we het gebouw helemaal teruggebracht tot casco. Vervolgens hebben we alles weer opnieuw opgebouwd met nieuwe wanden en plafonds in het hele gebouw.” De belangrijkste uitdagingen in het project waren volgens Lieman de omvang en de tijd. “Het gebouw is in de periode van maart tot november gerenoveerd. Bovendien zijn we al begonnen toen het ontwerp nog niet af was. Terwijl we aan het bouwen waren, werd het ontwerp dus nog aangepast. Dit vroeg veel flexibiliteit van onze kant, maar daardoor konden we wel input geven over welke materialen het beste toegepast konden worden en was er veel overleg met de architect en de opdrachtgever tijdens het hele bouwproces.”

Klimaatplafonds

Verwol Complete Interieurrealisatie deed de complete realisatie van casco tot oplevering en was in dit project de hoofdaannemer. Het bedrijf maakte in totaal 423 m2 aan glazen systeemwanden, 68 alu-kaderdeuren, acht houten deuren en vier dubbelbeglaasde alu-kaderdeuren. Daarnaast plaatste het bedrijf bijna 7000 m2 Verwol Klimaatplafonds en maakte het alle systeemwanden in het gebouw. “Alleen in het restaurant, de presentatieruimtes en enkele andere ruimtes hebben we akoestische spuitplafonds, systeemplafonds of gipsplafonds gemaakt. Verder hangen door het hele gebouw metalen klimaatplafonds met kunststofleidingen die het hele gebouw van koude en warmte voorzien. Het is een watervoerend systeem. Dat is veel energiezuiniger en comfortabeler dan een luchtsysteem.” Veel materialen in het gebouw zijn gemaakt op de productielocatie van Verwol. “De glazen wanden en de klimaatplafonds worden door ons zelf gemaakt. En ook de interieurbouw hebben we voor een groot deel zelf gedaan. Daarnaast heeft Gielissen het meubilair gemaakt en Stapelbroek heeft de trap en de balie bij de receptie gebouwd.”

Micro-Polis

Architect D/DOCK is verantwoordelijk voor het ontwerp van de verbouwing. Speciaal voor de renovatie ontwikkelde het Amsterdamse bureau het Micro-Polis-concept, een duurzame omgeving die continu verandert en multifunctioneel en flexibel opgebouwd is. Daarnaast is het gebouw erg open en transparant ontworpen. Dat zie je onder meer terug in de toepassing van een grote hoeveelheid glazen wanden en deuren in het gebouw, legt Lieman uit. “Dat zorgt voor mooie zichtlijnen en meer lichtinval in de kantoren en andere ruimtes.” Naast openheid en transparantie was ook geluidisolatie belangrijk, vertelt hij. “Voor de vergaderruimten werden hoge eisen gesteld op het gebied van geluidsisolatie. Die zijn uitgevoerd met deuren van dubbel glas en aluminium profielen.”

Publiek

The Outlook is niet alleen bedoeld voor werknemers, ook klanten en andere gasten, zoals studenten en het algemene publiek, moeten zich welkom voelen in het gebouw. Voor de verbouwing was 31 procent van de ruimtes toegankelijk voor gasten, na de renovatie is dit gestegen naar 72 procent. In het publieke gedeelte zijn kamers ingericht waar langdurige sessies met klanten gehouden kunnen worden en er zijn ook inspiratieruimtes en flexibele lesomgevingen. Lieman vertelt dat er in totaal negen vleugels in het gebouw zijn die allemaal een andere functie hebben met eigen eisen op het gebied van bijvoorbeeld akoestiek en esthetiek. “In de B-vleugel zijn de muren witter en het licht feller. Dat heeft een activerend effect op de werknemers.” De medewerkersvloeren in het gebouw bestaan uit een social hub, en collaboration zone en een focus zone, legt Lieman uit. “In de social hub staan de pantry’s met de koffieapparaten en daar kunnen mensen ook gezellig kletsen. Hoe verder je naar binnen gaat hoe stiller het wordt. In de collaboration zone zijn verschillende ruimtes die samenwerken faciliteren en waar ook rustig overlegd mag worden. In de focuszone staan stilte en geconcentreerd werken centraal en hier mag je dus helemaal niets horen.” 

Concentratie en focus

In de focuszone kunnen medewerkers zich optimaal concentreren. De toegangstunnels van deze ruimtes zorgen dat geluid van mensen en telefoons helemaal verdwijnt, vertelt Lieman. “Als je deze ruimtes inloopt, ga je eerst door een tunnel waarvan de wanden helemaal zijn bekleed met stof met geluidsabsorberende wol erachter. Als je de ruimte binnenloopt, voel je al dat het geluid achter je wegvalt. In deze ruimtes mag ook niet gebeld of overlegd worden, die zijn echt bedoeld voor concentratie.” Ook aan mensen die rustig willen kunnen bellen is gedacht, vertelt Lieman. “Voor de belcabines hebben we ronde glazen wanden gebruikt, dit geeft een mooi ruimtelijk effect.” 

Sensoren

Een ander bijzonder aspect aan het gebouw is het grote aantal sensoren dat aangebracht is, ten bate van het bGrid-systeem. Dit is een sensorsysteem voor gebouwbeheer dat onder meer luchtvochtigheid, CO2, temperatuur, lichtniveau, geluid en aanwezigheid meet en kan zorgen voor automatische aanpassingen. “We hebben wel eerder dit soort projecten gedaan met sensoren, maar niet op deze schaal. Er ligt 30 kilometer aan kabels boven de plafonds. We hebben in totaal 1.160 sparingen in de metalen klimaatplafonds moeten maken voor het bGrid-systeem. Op basis daarvan wordt het hele gebouw verwarmd en gekoeld en wordt de lichttoetreding en verlichting geregeld. Daarnaast is het erg functioneel voor bijvoorbeeld de catering dat ze weten hoeveel mensen er in het gebouw aanwezig zijn, zodat ze daar de lunch op af kunnen stemmen en zo minder eten hoeven weg te gooien. Ook het schoonmaakprogramma kan op deze manier makkelijk afgestemd worden op de aanwezigheid van mensen.”

Bouwpartners:

Opdrachtgever: Turner & Townsend/Microsoft, Amsterdam Schiphol
Architect: D/DOCK, Amsterdam
Hoofdaannemer: Verwol Complete Interieurrealisatie, Opmeer
Fabrikant systeemwanden: Verwol Complete Interieurrealisatie, Opmeer
Fabrikant plafonds: Verwol Complete Interieurrealisatie, Opmeer
Montage : Verwol Complete Interieurrealisatie, Opmeer
Interieur: Stapelbroek, Legden (Duitsland); Gielissen Interieurs, Eindhoven en Verwol Complete Interieurrealisatie, Opmeer