Hoofdkantoor VDL Groep gedupliceerd

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Het hoofdkantoor van VDL Groep in Eindhoven onderging een wonderlijke verbouwing. Het oorspronkelijke gebouw uit 1977 is gedupliceerd, waarbij een nieuwbouw tegen het bestaande kantoor is geplaatst en het bestaande kantoor volledig gestript en gerenoveerd is. Het gebouw kreeg destijds een stramienmaat van 8000 mm, die nu ook in de nieuwbouw gebruikt is. Het betekent dat ook de plafonds aan deze stramienmaat moesten voldoen. Hierbij is gekozen voor een lengte van 1600 mm waardoor alle panelen op maat gemaakt moesten worden.

“September 2018 zijn we verhuisd naar de nieuwbouw en afgelopen september is ook het gerenoveerde gedeelte opgeleverd.” Aan het woord is Stijn Kennis van VDL Vastgoed. Hij vertelt dat het hoofdkantoor van VDL Groep aan de Hoevenweg in Eindhoven een renovatie heeft ondergaan, maar dat daarvoor ook al een nieuwbouw is geplaatst. In wezen is het bestaande hoofdkantoor uit 1977 verdubbeld met gebruikmaking van moderne materialen en technieken op het gebied van bouw- en installatietechniek. Tussen de twee gebouwen is een extra atrium gemaakt van 9 meter. De keuze om het oude gebouw te dupliceren, spreekt volgens Kennis voor zich. “We wilden graag op deze locatie blijven. Door een nieuw gebouw te maken en vervolgens het oude te renoveren, konden de mensen op het hoofdkantoor gewoon doorwerken.” De renovatie is ongeveer 5000 m2. De uitbreiding is 11.500 m2, en omvat naast de nieuwbouw een parkeergarage van 160 plaatsen en een herinrichting van het terrein. De uitbreiding van het bestaande kantoor was nodig om het toenemende aantal werknemers van VDL Groep te kunnen huisvesten. De internationaal opererende familieonderneming heeft 104 bedrijven, verspreid over twintig landen en ruim 17.000 medewerkers.

Gefaseerde aanpak

De keuze voor nieuwbouw én renovatie had gevolgen voor het bouwproces, vertelt Marcel Stokkingreef, projectleider bij Hurks bouw & vastgoedontwikkeling uit Eindhoven. “In een renovatie kom je toch veel onverwachte problemen tegen. Deze manier van bouwen vraagt om meer overleg, ook met de opdrachtgever. Die had daar gelukkig begrip voor.” Het project is gefaseerd aangepakt. Fase 1, de nieuwbouw, is voor de bouwvakvakantie 2018 gereed gemaakt waarna het kantoorpersoneel na de vakantie kon verhuizen naar het nieuwe gebouw. In fase 2 is de bestaande bouw gerenoveerd en de showroom uitgebreid. Het werken in fases heeft voordelen, omdat niet naar een tijdelijke locatie hoeft te worden uitgeweken. Voor afbouwbedrijf De Haas & Heesterbeek had de gefaseerde aanpak ook gevolgen, vertelt directeur Peter de Haas. “De gefaseerde aanpak zorgde ervoor dat we vaker op dit werk aan moesten leggen. Eerst de nieuwbouw, dan een tijd later de verbouw en dan nog een fase om alles weer aan elkaar te koppelen.”

De volledige projectbeschrijving is te lezen in Plafondenwand.info 3-2019. Nog geen abonnee, klik hier!