Schuurmans Afbouwsystemen grote winnaar Gyproc Trophy

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Schuurmans Afbouwsystemen is de grote winnaar geworden van de Gyproc Trophy 2019. Het afbouwbedrijf uit Vught kreeg tijdens een feestelijke bijeenkomst in Museum Louwman in Den Haag de prestigieuze ‘over all’-prijs uitgereikt voor het project Woongebouw Pontsteiger in Amsterdam. Bovendien won Schuurmans Afbouwsystemen in de categorie Utiliteitsbouw met het project Raadhuishotel in Amsterdam. De prijzen in de categorieën Woningbouw en Innovatie gingen respectievelijk naar SBB Binnenafbouw voor het project Haarlemmerpoort in Amsterdam – dat overigens ook de publieksprijs won – en Janse Afbouw voor het project Upgrading Winkelcentrum Heuvelgalerie. De jury beloonde deze keer in de drie afzonderlijk categorieën voor het eerst afbouwbedrijven met de waardering van runner-up.

Woongebouw Pontsteiger is een project uit het hogere segment. De dure appartementen liggen als het ware in het IJ in Amsterdam, de nieuwe hotspot van de hoofdstad. Een absolute overtuigende strakheid was de eis bij dit project. Niet alleen van de vlakken zelf, maar ook bij de aansluitingen, zoals weggedetailleerde kozijnen, merkte de jury op. Zoals bij alle prijswinnende projecten ligt een deel van de beoordeling bij de uitdaging die soms door de techniek wordt ingegeven, maar vaak juist door het ontwerp en/of de ontwerper. Bij het project Pontsteiger maakten het adembenemende uitzicht, versterkt door de grote glaspartijen indruk. Ze vormden echter voor Schuurmans Afbouwsystemen een grote uitdaging. Die moest namelijk omgaan met strijklicht, zo constateerden de juryleden. “Juist door die strakheid in combinatie met hoge ruimten en het spectaculaire contact met buiten krijgt het project een rijke uitstraling. De kwaliteit van de afbouw draagt hier dus zeer bij aan de waarde van de woningen en het project”, staat in het juryrapport te lezen. De jury constateerde verder dat de hoge akoestische en brandtechnische prestaties zelfs tot een productinnovatie hadden geleid. “Wat ook grensverleggend is, is het volledig ontkoppeld omkokeren van stalen spantdelen als kolommen en HEA-schoren. Opvallend in de werkwijze was tevens de inbreng van Schuurmans – ook de monteurs – bij het zoeken van ontwerpoplossingen. De ontwerper, respectievelijk het ontwerp alsmede het proces hebben een grote uitdaging voor de afbouwer neergelegd, een uitdaging die Schuurmans Afbouwsystemen met succes is aangegaan”, luidt de conclusie van de jury.

Raadhuis

Uit twaalf inzendingen in de categorie Utiliteitsbouw koos de jury Schuurmans Afbouwsystemen tot winnaar met het Schuurmans 2project Raadhuishotel in Amsterdam. Het pand uit 1892 is getransformeerd tot een vijfsterrenhotel. “De afbouw is zondermeer hoogwaardig te noemen, waarbij het karakter van het voormalige raadhuis in stand is gehouden. Met name op de hoogste vloeren is de kapconstructie in het zicht gebleven, terwijl de Rc-waarde naar 3,5 m²K/W is gebracht. De hoeveelheid uitzonderingsdetails verraden de complexiteit van het werk van Schuurmans Afbouwsystemen. Ook bij dit project geldt dat er strak is voorbereid, maar dat zowel de logistiek als de complexiteit van de veelal 3D-details zonder improvisatietalent nooit tot een goed einde zouden zijn gebracht. Waar de architect niet tot op detail heeft kunnen maatvoeren, heeft Schuurmans Afbouwsystemen de maatvoering vaak ambachtelijk verzorgd, ook al omdat je tussen een kluwen hout nu eenmaal weinig kunt met een laser. Op deze manier heeft het afbouwbedrijf gerealiseerd wat de architect in zijn hoofd had”, aldus de jury.
In deze categorie heeft de jury ook een runner-up aangewezen: Kwakman Groep uit Volendam voor het project Faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. De moeilijkheidsgraad van de plafonds was met doorlopende perforatiepatronen en tevens de vlakheid gelet op alle soorten licht, waaronder strijklicht, enorm. De jury was onder de indruk van de grote prestatie waarbij de lat hoog gelegd was.

Monumentaal

Niet alleen de jury was onder de indruk van de door SBB binnenafbouw geleverde prestatie met het project Haarlemmerpoort in Amsterdam. Zij kende de prijs toe in de categorie Woningbouw. De Gyproc Professionals aanwezig tijdens de uitreiking in het Louwman Museum in Den Haag kozen het project als winnaar van de publieksprijs, de Gyproc Professionals Keuze. Het betreft een monumentaal gebouw uit 1840, dat na diverse functies gehad te hebben halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw is getransformeerd tot woongebouw. SBB binnenafbouw heeft het project volgens de jury met veel zorg, liefde en respect behandeld. De woningen hebben een enorme upgrade qua energie gekregen en er is veel aandacht geschonken aan geluidsisolatie, dat in een bestaande omgeving tot complexe details leidt. De jury heeft grote waardering voor de wijze waarop SBB Binnenafbouw erin is geslaagd bij dit project met een zeer hoge techniekdichtheid een kwaliteit te realiseren die het respect voor het historisch erfgoed uitstraalt.
Als runner-up in deze categorie heeft de jury De Jong Afbouw aangewezen voor het project Transformatie Carnegie Villa Appartments in Den Haag. Het ontwerp bevat negen uiteenlopende appartementen, variërend in grootte van 205 tot 400 m², die individueel naar keuze van de koper afgewerkt zijn. “En dat afwerkniveau is zeer hoog. Dat blijkt uit een strakke wandafwerking, mooi tegelwerk op vloer en wand, kozijnen van binnendeuren die onzichtbaar en naadloos opgenomen zijn in de wanden en mooie bronskleurige hoge shutters. Als je niet beter weet, denk je dat je dwaalt in de filmset van La Grande Bellezza in Rome”, valt in het juryrapport te lezen.

Innovatie

GyprocJuryvoorzitter Jos Lichtenberg over de categorie Innovatie: “Innovatie is steeds, maar zeker dit jaar, een heel bijzondere categorie. Laat ik vooropstellen dat we met Janse Afbouw en hun procesuitdaging in de Eindhovense Heuvelgalerie een waardige winnaar hebben. De grensverleggende prestatie lag vooral in het organisatorische vlak. In een periode waarin het moeilijk is om aan personeel te komen, is het Janse Afbouw gelukt om een team van twaalf vaklieden zo ver te krijgen dat ze gedurende een langere periode bereid waren om ’s nachts te werken. Ook mooi om te kunnen concluderen dat het bedrijf als een zelflerende organisatie acteerde. Een voorbeeld daarvan is dat men aanvankelijk de verlichtingslijnen aanbracht na montage van het plafond, maar dat geconcludeerd werd dat het gelet op strijklichtgevoeligheid beter was om de volgorde om te draaien. Als ik echter naar de inzendingen in de andere categorieën kijk, en dat was ook bij andere edities al zo, dan zie je daar ook heel veel interessante innovatie. In het verleden nomineerden we als jury, heel eigenwijs, zo’n innovatie dan toch voor de innovatieprijs. Daarop kwam terecht commentaar, dus hebben we daarvan afgezien. We hebben dit jaar de inzenders wel extra beloond voor hun moed om juist in deze categorie te willen strijden door de twee niet-winnaars – Van Dijk Afbouwprojecten met het project Kloostercomplex Oude Dijk in Tilburg en Van Vonderen Interieur Contractors met het project Musis Sacrum in Arnhem – beide als runner-up te benoemen.”

Kwaliteit

Lichtenberg heeft de inzendingen voor de Gyproc Trophy per editie in kwaliteit zien groeien. “De serieuze voorbereiding, waarin veel tijd wordt geïnvesteerd en de hele uiterst professionele entourage geven ook veel gewicht aan de prijs. Dat laat ook zien dat de deelnemers buitengewoon serieus worden genomen. En dat merk je ook aan de inzenders die alles uit de kast halen om zichzelf te tonen en de jury bij haar rondreis gedegen te ontvangen en daarbij ook projectpartners betrekken. Geweldig om aan de statuur van die prijs een bijdrage te mogen leveren. Ook voor de jury is de traditionele rondreis een enorm genot. Om op één dag zoveel vakmanschap te mogen bewonderen. Gelukkig mochten we dit jaar ook runner-ups aanwijzen, waarmee we meer dan vroeger onze waardering voor de kwaliteit in de breedte kunnen uiten.”