Imposant gewelfd plafond als eyecather

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Het nieuwe Park Paviljoen van het Nationale Park de Hoge Veluwe ziet er uit als een landhuis in de prachtige natuurlijke omgeving. Van ver is de herkenbare dubbele kap van het gebouw tussen de bomen te zien. Van dichtbij valt de bijzondere gebogen vorm op, door de enorme glaswand is de natuurlijke inrichting zichtbaar. Eenmaal binnen is het imposant gewelfde plafond de eyecatcher. Het technische hoogstandje is uitgevoerd door Muis Akoestiek uit Purmerend.

Het contrast kon niet groter zijn. Vanuit het oude, tochtige paviljoen met een donkerbruine houten gevel is het slechts een klein eindje lopen naar het nieuwe Park Paviljoen; een statig landhuisachtig gebouw, een markant oriëntatiepunt midden in het bos met het opvallende, bijna goudkleurige dak van de dubbele kap en een enorme glazen gevel over de totale breedte van het gebouw. Achter die glaswand strekt zich de centrale ruimte uit, een soort grote woonkamer met centraal een stijlvolle trap en aan het eind een grote haard. Aan de boszijde van het gebouw is de gevel meer gesloten, maar het grote balkon biedt een fraai uitzicht op de bosrand. In het paviljoen zijn de informatiebalie, een restaurant, een parkwinkel en educatie- en ontvangstruimten gehuisvest. Het Park Paviljoen vervangt het oude parkrestaurant en enkele faciliteiten van het bestaande bezoekerscentrum die niet meer voldeden aan de huidige eisen om jaarlijks de circa zeshonderdduizend bezoekers te ontvangen.

Wonder

Een architectonisch wonder van hout en glas. Zo wordt het ontwerp van de architectencombinatie De Zwarte Hond/Monadnock genoemd door romanschrijver en columnist Christiaan Weijts. Een belangrijk uitgangspunt voor de ontwerpers was dat het hele gebouw een vanzelfsprekend onderdeel moest zijn van het landschap en de parkervaring. Dat is niet alleen terug te zien in het ontwerp zelf, maar ook in de samenwerking met licht- en interieurontwerpers. Het hele gebouw reflecteert de directe verbondenheid met de omringende natuur van Nationaal Park de Hoge Veluwe.
Door de verticale lamellen vangen de bezoekers buiten al een eerste glimp op van het bijzondere interieur. Bij binnenkomst vallen de gekromde houten wanden direct op. Deze zijn gemaakt door Hardeman Maatwerk voor Interieurs uit Lunteren, in opdracht van Rots Bouw uit Aalten. “Alles is in eenzelfde stijl uitgevoerd met een natuurlijke uitstraling, nog een keer versterkt door het gebruik van eiken voor de wanden, de lounge en de zitbanken tot en met de eiken houten wenteltrap naar de verdieping. De ontwerper heeft ervoor gekozen om zelfs de uitgangsroosters van de luchtbehandelingsinstallatie door Hardeman in hout te laten uitvoeren. In plaats van metalen roosters zitten daar eikenhouten geperforeerde panelen, uniek en volledig passend binnen de gehele entourage”, vertelt Gert Bruinekreeft, projectleider bij Hardeman Maatwerk voor Interieurs.

Gewelfd 

Bij binnenkomst wordt het oog ook naar boven getrokken, naar het gewelfde plafond. Het betreft een Baswaphon Classic akoestisch plafond, vertelt Jorg Muis, directeur van Muis Akoestiek uit Purmerend. “Het is een gebogen vlak van circa 1000 m2. De architectencombinatie De Zwarte Hond/Monadnock kwam met het ontwerp bij ons en vroeg of het technisch mogelijk was. Het gaat om een halve koepel, een tongewelf en een combinatie ervan, waarbij het hoogste punt van het dak 7 m is. Dat is qua maatvoering alleen al een geweldige uitdaging. De ondergrond heeft een ander model dan het uiteindelijke plafond en het middelpunt van de cirkel ligt buiten het gebouw. Dit hebben we opgelost door in de juiste straal hulplijnen aan te brengen en met lasertechniek in te meten.”

Opbouw

In het nieuwe Parkpaviljoen op Nationaal Park de Hoge Veluwe is het Baswaphon Classic Fine-systeem toegepast in de uitvoering van 70 mm dik.  Muis legt de opbouw van het plafond uit: “Het complete Baswaphon Classic fine-systeem, wat in dit geval een andere vorm volgt als de constructieve dakconstructie, is de reden dat het systeem is opgebouwd uit: een DGS curved-profiel, (red. onderdeel van Allegro DGS en gefabriceerd door Wave Qualityline-systemen) vooraf gebogen door Syneo Idee Systemen, gipskartonbeplating, Baswaphon-basispaneel 66 mm en de dubbellaagse Baswaphon-afwerking 4 mm. Dit is overigens een van de eerste projecten waarbij het gebogen profiel is toegepast.” De directeur van Muis Akoestiek pakt een monster erbij en vervolgt de uitleg. “De Baswaphon-panelen van 60 x 80 worden volledig verlijmd op een achtergrond van gipskartonplaat. Het afvoegmateriaal is dezelfde korrel als op het basispaneel, maar dan met spaan verwerkbaar. De eerste en tweede afwerklaag van marmerpleister wordt in kleur aangebracht. Je weet dus zeker dat de kleur voldoet. Elk akoestisch plafond heeft te maken met vervuiling, daar ontkom je niet aan. Maar als de vervuiling gelijkmatig is, is het niet zichtbaar. Je hebt alleen storende verkleuring bij schade van buitenaf, bijvoorbeeld bij lekkage. Anders is het gegarandeerd kleurecht.”

Dubbel gebogen

Muis wijst naar de achtergevel. “Dat ontwerp zorgde voor ons ook voor een behoorlijke uitdaging”, vertelt hij. “Het is dubbel gebogen. We hebben dit volledig in het werk uitgemeten en uitgevoerd. De middelpunt van de straal ligt onder de nullijn van de halve cirkel. We hebben een mal gemaakt, waarbij rekening gehouden moest worden dat de boog aan het begin scherper is dan bij de wand. Het middelpunt is op de nullijn gelegd.”
Het plafond vloeit als het ware gebogen door de ruimte, die wel iets weg heeft van een woonkamer met centraal de stijlvolle trap van Hardeman Maatwerk in Interieurs naar de open haard aan het eind. Dit terwijl de vorm van het ‘landhuis’ juist hoekig is en uitloopt in twee punten. “Je kunt dus bij de montage van het plafond niet de lijn van de ondergrond volgen. We hebben het plafond dus vrij gemonteerd. De vorm van het plafond is ook goed te volgen vanaf de omloop. Vanaf de dakkapellen die daar zijn aangebracht heb je er prima zicht op.”

Schaduwpatronen

Op het plafond zijn schaduwpatronen te zien van bladeren, ontstaan door de projectie van negen kroonluchters die door de ruimte zijn opgehangen. De lichtinstallatie is ontworpen door Beersnielsen lichtontwerpers uit Rotterdam. De installatie is gebaseerd op een algoritme van de zon die door de bladeren schijnt, een voorbeeld van zogenoemd biophilic design. Nog een voorbeeld van hoe het nieuwe Parkpaviljoen een verbinding met de natuur buiten maakt. En voor de mannen van Muis Akoestiek een zekerheid dat ‘hun’ plafond veel bekeken wordt. 

Bouwpartners:

Opdrachtgever: Nationaal Park de Hoge Veluwe
Architect: De Zwarte Hond, Rotterdam en Monadnock, Rotterdam
Aannemer: Rots Bouw, Aalten
Fabrikant en montage wanden: Hardeman Maatwerk voor Interieurs, Lunteren
Fabrikant prefabricage plafondonderconstructie: Syneo Idee Systemen, Lelystad
Fabrikant plafondonderconstructie:
Wave Qualityline-systemen.com, Prouvy (Frankrijk)
Fabrikant plafond: Baswa, Baldegg (Zwitserland)
Montage, levering en technisch ontwerp plafond:
Muis Akoestiek, Purmerend (gecertificeerd verwerker van Baswaphon)