Foto’s: Egbert de Boer
Meer dan negentig meter hoog, vijfentwintig verdiepingen en zeshonderdvijftig kamers. Op de bovenste verdieping zit het restaurant met een skybar. De uitdrukking ‘the sky is the limit’ is nergens meer van toepassing geweest. Het uitzicht over de stad Amsterdam is vanzelfsprekend verbluffend. Er is zelfs een televisiestudio in het gebouw opgenomen waar livetelevisie kan worden uitgezonden. En dan de vorm van het gebouw. Architect Reinier de Graaf van het wereldberoemde architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) van Rem Koolhaas liet zich inspireren door het Signaal, de reclamezuil met een stapeling van driehoekige elementen die sinds de opening van de Europahal in 1961 op het Europaplein voor de RAI staat. Het nhow Amsterdam RAI Hotel is een stapeling van drie driehoekige elementen die onderling verschoven zijn. De aluminium gevel met grote verdiepingshoge glaspartijen zorgt voor transparantie, zowel naar binnen als naar buiten.
Visueel spektakel
De entree op de begane grond is sober, zelfs een beetje saai. Een kleine hal met een paar incheckbalies, de toegang tot de lift rechts en links een roltrap naar de eerste verdieping. Daar begint het visueel spektakel met een erg hoog ‘wow-effect’. Kleuren rollen als het ware over elkaar heen, muurschilderingen met afbeeldingen afkomstig uit de hele wereld benadrukken het internationale karakter van het hotel. In met stalen frames afgebakende zithoeken zitten mensen te vergaderen of gewoon te genieten van een kop koffie. De zon schijnt fel op de roze vloer, je weet bijna niet waar je moet kijken. Aan de andere kant van de rondgang die om het liftgebied meandert vindt een fotoshoot plaats. Geen verkeerde gedacht met zo’n kleurrijke en spectaculaire achtergrond. Weer enigszins tot rust gekomen in een comfortabele bank in de blauwe zithoek wordt het oog getrokken naar het onderwerp van deze projectbeschrijving: het plafond. De vilten lamellen van het HeartFelt modulaire plafondsysteem van Hunter Douglas waaiert van de kern van de verdieping uit naar de glazen gevel en sluit qua belijning naadloos aan op het buitenplafond. Het systeem draagt bij aan het spectaculaire lijnenspel van het interieurontwerp van NEXT architects en MVSA Architecten. Deze twee bureaus ontwerpen in de regel het interieur voor zakelijke gebouwen, maar gebruikten nu een concept van een Spaanse stylingexpert als uitgangspunt. Deze Spanjaard heeft voor alle nhow-hotels een formule ontwikkeld die per stad verschilt.
Niet rechttoe rechtaan
November 2016 zat Terry Woudenberg, projectadviseur bij Hunter Douglas, aan tafel met de interieurarchitecten van NEXT architects. “In het oorspronkelijk ontwerp stond een roosterplafond opgenomen, maar ik probeerde de interieurarchitecten te overtuigen van de kwaliteiten van het toen net geïntroduceerde HeartFelt-systeem. De uitdaging zat hem vooral in het feit dat het plafond nergens rechttoe rechtaan was. Het vilten lamellensysteem moest dus als het ware uitwaaieren van de kern naar de gevel. Dat hadden we wel eens gedaan met aluminium lamellen, dus ik was er van overtuigd dat het ons ging lukken.”
Woudenberg nam contact op met een afbouwbedrijf voor de montage van het plafond. “Dat bedrijf had echter geen ervaring met het monteren van het vilten plafondsysteem en al helemaal niet met een uitwaaierende variant. Daarom kwam ik terecht bij Nick Veenstra, directeur van ASM Afbouwsystemen. Die kende het HeartFelt-systeem al”, legt hij uit. “Dat klopt, want ik heb bij mij op kantoor hangen. Daarnaast heb ik ook ervaring met lamellen-systemen. Ik zag het wel zitten.”
Putje
De vilten lamellen zijn recht gemonteerd, vertelt Veenstra. “Dat lijkt eenvoudig, maar dat was het zeker niet. Het plafond moest in twee dimensies uitgelijnd worden. Hunter Douglas heeft drie voorstellen gedaan die wij samen hebben verfijnd. De basis was een putje in het midden van de verdieping – dat nu overigens is afgedekt – en van daaruit moest alles worden gemeten.”
Het plafond werd in bim uitgetekend waarbij de lampen en sprinklers werden gemoduleerd in de sparingen tussen de lamellen. “Hunter Douglas heeft getekend wat wij nodig hadden aan draagprofielen. Dat hebben wij vervolgens weer gemoduleerd naar hele profielen. We hebben hierdoor meer profielen gebruikt, maar daarom konden we de bevestigingsclips beter aanbrengen en sneller monteren”, legt Veenstra uit. Woudenberg vult aan: “Wij kunnen als fabrikant alles technisch goed uittekenen, maar ASM Afbouwsystemen is het bedrijf uit de praktijk. Die hebben er een betere kijk op om de montage te optimaliseren.”
Het vilten plafondsysteem in een rechte ruimte monteren is eenvoudig. Maar wat als de middenkern van de verdieping niet symmetrisch in de ruimte staat? “Ja, dan kun je de profielen niet overal recht bevestigen. Als oplossing hebben we samen met Hunter Douglas draaiende clips ontwikkeld. Bij dit project hebben we veel in het voortraject uitgedokterd.”
Mock-up
Om de opdrachtgever te overtuigen heeft ASM Afbouwsystemen een mock-up van het plafondsysteem gemaakt. “We hebben het stuk plafond gemonteerd toen het gebouw nog open was. Het heeft er een tijdje gehangen, maar uiteindelijk is het helemaal eruit gewaaid”, lacht Veenstra.
Wat toen wel volgens de interieurarchitecten bleek, was dat het plafond naar de gevel toe te veel uitwaaierde. Woudenberg: “De ruimte tussen de lamellen werd te groot, dat vond men niet mooi. Daarom is er naar de gevel toe een extra rij lamellen aangebracht. En ik moet toegeven, het maakt het lijnenspel nog mooier.”
Toch kwam er nog bijna een kink in de spreekwoordelijke kabel, vertelt de projectadviseur van Hunter Douglas. “Toen we bijna alles rond hadden, kreeg ik een telefoontje van Max van Holst Pellekaan, de projectmanager brandveiligheid & life safety van NH Hotels, de eigenaar van de nhow-keten. Hij vroeg zich af of de ruimte boven het plafond na montage nog wel goed bereikbaar was. We hebben een extra demonstratie gegeven van het clicksysteem waarmee de lamellen eenvoudig van het profiel kunnen worden gehaald en weer bevestigd. Daarnaast heb ik hem laten zien hoe flexibel de lamellen zijn. Je kunt ze helemaal buigen als het moet. Na deze demonstratie was Van Holst Pellekaan overtuigd en hadden we ‘een go’!”
Geen abc’tje
“Vrijwel geen rechte aansluitingen, kromme kolommen, schuine muren. Geen lamel heeft dezelfde lengte. Nee, voor ons was dit project zeker geen abc’tje. Maar het zijn wel de mooie projecten waar je het voor doet”, blikt Veenstra terug. “Iedere keer dat ik hier langs rijd, ben ik weer trots. Ook als anderen je een compliment geven voor het eindresultaat. Maar als ik toch nog één kritische noot mag laten klinken, de roosters van de luchtbehandelingsinstallatie detoneren toch wel in het mooie vilten plafond. Weer een bewijs dat de afstemming tussen plafond en installaties wel wat beter mag.”
Bouwpartners
Opdrachtgever: Cradle of Development (COD), Amsterdam
Architect: Office for Metropolitan Architecture (OMA), Rotterdam
Interieurarchitect: NEXT architects, Amsterdam; MVSA Architects, Amsterdam
Aannemer: Pleijsier Bouw, Genemuiden
Fabrikant plafond: Hunter Douglas, Rotterdam
Montage plafond: ASM Afbouwsystemen, Zeewolde